Болки в гърба и как да се спасите от тях

3
321
Добави коментар
rumi.yotceva
rumi.yotceva

Имам болки в гърба от дълги години. Дължат се на неправилна стойка, предполагам, защото нямам дископатия или някакви други увреждания. Или поне докторите така казват. Причината за болките ми в гърба е претоварване на мускулите, които го поддържат изправен. Ако по цял ден стоиш в неправилна поза, те са в непрекъснато напрежение. Претоварват се и болят.

Къде намерих своето спасение от хроничните си болки в гърба

Открих го съвсем случайно, докато се ровичках в YouTube. Попаднах на видеоклип с упражнения от йога, наречени „Крокодил“. Видяха ми се лесни за изпълнение – лежиш си на пода и се протягаш в ляво и дясно. Супер! Опитах да ги направя и нямах никакви проблеми.  След като разбрах, че мога да се справя с крокодилските упражнения, потърсих още информация в Интернет.

Какво представляват крокодилските упражнения

Крокодилските упражнения са част от цялостната оздравителна система на Махариши Свами Дев Мурти – известен хималайски гуру. Могат да изпълняват от всеки човек. Действително, няма нищо трудно в тях.  С усукването на гръбначния стълб си решаваме доста проблеми, един от които е – болки в гърба. Но освен това:

Заздравяваме и връщаме еластичността на гръбначния стълб и мускулите, които го поддържат в правилна позиция; Стимулираме циркулацията на кръвта; Упражненията са ефективна терапия за цялата ни нервна система и вътрешните органи; 

Комплексът се изпълнява за 20-ина минути. Отпуска приятно тялото и ума, ако го съчетаеш с релаксираща музика. Като медитация в движение е! Изпълнявай упражненията бавно и с удоволствие, докъдето стигат твоите възможности.  Не се насилвай!

Ще напреднеш с практиката и ще ставаш все по-гъвкав/а. Най-важното е да не отделяш раменете от пода, докато усукваш краката в ляво и дясно. Правя крокодилските упражнения вече цял месец, почти всеки ден (признавам си, че пропускам понякога) и ефектът е вълшебен. Нямам толкова болки в гърба, вървя по-изправена и се гордея мъничко със себе си. Постигнах нещо сама. Опитай и ти! Не е трудно, обещавам!

Ако имаш сериозно заболяване на гръбнака и решиш да пробваш крокодилските упражнения, моля, посъветвай се с лекар!

Това е комплексът, който намерих и най-редовно практикувам.

Коментари

comments