Магарешка терапия – асинотерапия

3
345
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Магарешката терапия, наречена научно асинотерапия, е предназначена за деца с умствени и/или физически увреждания. Тя се състои в изпълнението на различни упражнения от детето в зависимост от личните му особености и от степента на увреждането му. Някои деца могат да яздят магаретата, а други да са в каручка по време на упражнението.

магаре

Физическите и емоционални ползи, които животните предлагат на пациентите, са признати неотдавна от психиатрите в психиатричните болници и домовете за възрастни хора. Документирано е, че животните имат успокояващ ефект върху пациентите.

Освен това, магаретата попадат в центъра на внимание на децата. Дори най-възбудените и нервни деца стават по-спокойни, когато милват или говорят на животните. Тайните, споделени с дългоухите приятели, никога няма да бъдат разкрити, за разлика, ако бъдат споделени с други хора.

Магарешка терапия при деца

Научавайки нови неща и придобивайки нови умения по време на терапевтичните сеанси с магаретата в безопасно и спокойно обкръжение, може да бъде и много приятно. Постижимите и изпълними цели, поставени в началото на всеки сеанс на асинотерапията, мотивират децата, увеличават тяхното себеуважение и самоувереност, които в повечето случаи липсват на толкова много деца.

Магарешка терапия при възрастни

За асинотерапия се използват специално подбрани и обучени магарета. Въпреки, че повечето са пострадали физически и духовно, вследствие на трудния си живот, някои от тях са взети в центровете съвсем млади и здрави. Техният спокоен характер ги прави съвсем подходящи за работа с възрастни и деца със специални потребности.

Подбраните магарета са тренирани за терапевтични цели и са свикнали да бъдат оседлавани и/или да теглят каручка, учат се да товарят и разтоварват платформи и/или ремаркета. Също така са обучени да не обръщат внимание на силни шумове, бързи и резки движения, неочаквани ситуации и т.н. Цялото поведение на животните е напълно предсказуемо и са напълно безопасни за децата и възрастните.