Защо изчезна Ричард Гиър

4
339
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Партньорът на Джулия Робъртс в „Хубава жена“ смята, че през последните години е жертва на цензура заради влиянието на Китай върху Холивуд

Мислите, че в медиите у нас има цензура? Какво да кажем тогава за зависимостта на Холивуд от китайския филмов пазар?

„Американско жиголо“ (1980), „Офицер и джентълмен“ (1982), „Хубава жена“ (1990), „Първичен страх“ (1996), „Булката беглец“ (1999) и мюзикълът „Чикаго“ (2002), донесъл му „Златен глобус“ – това са само някои от филмите с Ричард Гиър, които го наложиха като кинозвезда.

През 90-те той беше на върха на популярността и дори, за кратко, женен за супермодел (Синди Крофърд). В последните 15-ина години обаче изчезна от мащабните холивудски продукции, а името му се появява предимно на афиши за независими филми. Защо?

Виж още: „Бездомникът“ Ричард Гиър с призив във „Фейсбук“

Самият актьор дава отговор на този въпрос в скорошно интервю за „Холивуд рипортър“. Според него основният мотив да бъде „отстранен“ от работа в Холивуд не е свързан с възрастта му, а… с Китай.

Народната република се е превърнала в най-важния кинопазар, втория по големина в света, а освен това финансира немалък дял от американските филмови продукции, които на свой ред се чувстват длъжни да внедрят редом със своите звезди поне една разпознаваема азиатска знаменитост.

Проблемът с Ричард Гиър? Той изповядва будизма и е дългогодишен приятел на тибетския духовен водач Далай Лама, който живее в изгнание.

В Холивуд още не са забравили наградите „Оскар“ през 1993 г., когато актьорът обявява наградата за сценография, но излиза извън сценария и заговаря за китайската окупация на Тибет и „ужасяващото, ужасяващото положение с човешките права“… Оттогава е персона нон-грата на церемонията, но не му пука от това: „Поне не ми се налага да обличам смокинг“. (В кариерата му липсва и номинация за статуетката).

Той обаче остава верен на каузата си и я финансира чрез две свои фондации – базираната във Вашингтон International Campaign for Tibet и The Gere Foundation в Ню Йорк. Междувременно призовава за бойкот на олимпийските игри в Пекин през 2008 г., продължава да оказва натиск за даване независимост на Тибет и критикува Китай при всяка възможност. Чувствата им с милиардната държава изглежда са взаимни.

„Определено има филми, в които не мога да участвам, защото китайците биха наложили вето. Дори неотдавна ми се случи да откажат да финансират филм с мен, защото това би разстроило китайските им партньори, коментира Гиър пред „Холивуд рипортър“.

Плановете му да снима с китайски режисьор също били осуетени – две седмици преди началото на снимките той му се обадил, за да оттегли поканата. Ако бях останал да работя с него, семейството му нямаше да може да пътува в чужбина, а той щеше да бъде лишен от ангажименти, убеден е партньорът на Джулия Робъртс в „Хубава жена“.

Изданието напомня, че Холивуд не изпитва дефицит на негови връстници със звезден статут: Том Ханкс, Дензъл Уошингтън, Силвестър Сталоун, Лиъм Нийсън – и дори Мел Гибсън. 67-годишният Гиър не страда за пропуснатите възможности и е категоричен: „Не ме интересуват роли на престарели джедаи в поредния касов филм.“

Виж още: Мат Деймън в китайска суперпродукция за Великата стена (видео)

Мнозина негови колеги се поддават на подобни изкушения, които идват най-често под формата на фантастични, фентъзи или комиксови сюжети: сър Антъни Хопкинс е в новият „Трансформърс 5: Последният рицар“ и филмите за Тор, бога на гръмотевиците, Майкъл Дъглас се снима в „Антмен“, Робърт Редфорд – в „Завръщането на първия Отмъстител“, Ръсел Кроу и Кевин Костнър бяха бащи на Супермен в „Човек от стомана“ – роля, в която навремето се е снимал и великият Марлон Брандо. Да не говорим за сър Патрик Стюарт и сър Иън Маккелън в поредицата X-Men…

Ричард Гиър обаче е горд, че разполага с пари, които му осигуряват и творческа свобода, без да го правят зависим от холивудските студии. Намерил е своята ниша:

„През последните три десетилетия имах успех и днес мога да си позволя да работя в по-малки продукции… Киностудиите се интересуват от възможностите за реализиране на огромни печалби. Но аз все още правя същите филми, които съм правил в началото на кариерата си. Малки, интересни, със силни персонажи и силна история. Това изобщо не е повлияло на живота ми“, заключава актьорът пред „Холивуд рипортър“.

Последното му по-нашумяло холивудско заглавие беше „Нощи в Роданте“ (2008), а през 2009 г. сам продуцира екранизацията на историята за кучето Хачико.

Този сезон на екран в САЩ с много положителни отзиви за играта му излизат два филма с него в главната роля: „Вечерята“, по романа на холандския писател Херман Кох, където играе конгресмен, и Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer.

Сюжетът на последния е свързан с политическия живот в Израел, а финансирането е преобладаващо израелско – въпреки че Гиър критикува и тяхното правителство заради заселването в окупираните територии, което според него е в разрез с международното законодателство.

Сезонът на наградите е далеч, но отсега се правят залози, че превъплъщението в Норман Опънхаймър най-сетне може да му донесе „Оскар“.

Източник: „Холивуд рипортър“