31 години от аварията в Чернобил

3
486
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

26 април е обявен за международен ден в памет на трагедията в украинската атомна централа

Навършват се 31 години от аварията в „Чернобил“, съобщава БНТ. 26 април е обявен за международен ден в памет на трагедията в украинската атомна централа, както и ден в памет на загиналите участниците при ликвидирането на радиационни аварии и катастрофи.

На 26 април 1986 година светът става свидетел на една от най-тежките ядрени аварии – експлозията в четвъртият реактор на атомно-електрическа централа в Чернобил, на територията на днешна Украйна.

Непосредствено след експлозията загиват 31 души, а милиони са облъчени. 

Най-малко 100 хиляди умират през следващите години от ракови заболявания, нарушения на имунната система и сърдечни заболявания в следствие на облъчването в Украйна, Беларус и Русия, припомня Националната телевизия.

В резултат на аварията от радиационно замърсяване е засегната територията на 17 страни в Европа, включително и България. 

Виж още: Наследството на Чернобил 30 години след аварията

У нас информацията за случилото е оповестена със закъснение от няколко дни, докато междувременно висшия партиен апарат е евакуиран. Първите дни от аварията обаче партията призовава за спокойствие и дори раздава безплатни марули в знак на това, че нищо сериозно не се е случило. 

На 15 декември 2000 година, Чернобилската централа е окончателно затворена. 

Миналата година, 30 години след трагедията, в „зоната на смъртта“ беше построен нов изолиращ саркофаг, финансиран предимно от Г-7 и други европейски държави.

Виж още: Аварията в Чернобил разболя около 1 млн. българи

Очаква се съоръжението, струващ два милиарда евро да изолира опасната радиация за поне още 100 години.

31 години след трагедията оцелели работници положиха цветя на паметника „Героите на Чернобил“ в памет на загиналите.