Разтревожен съм от ситуацията в Македония

3
380
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Разтревожен съм от това, което се случва в Македония. Надявам се да се намери политически изход. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.

„Снощи разговарях с президента на Македония, по негово искане. Никола Груевски се обади, Зоран Заев – също. Като всички и аз съм разтревожен от това, което се случва в Македония. Много внимателно, без никаква намеса във вътрешните им работи ги призовах всички да намерят политически изход от тази криза. Тя тлееше години наред“, каза Борисов. „Тук емоционалните чувства на лидерите на партии трябва да останат на второ място, защото зад тях стоят много хора. Виждате омразата е голяма. Надявам се да се намери политически изход, настоявам за това. Македония ни е жизненоважна да запази целостта си и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Използвах личните си контакти, те всички ми се обадиха, за да няма никакви спекулации, да им кажа как България е пример за това. Когато има напрежение се подава оставка, минава се през избори и това, което каже народът, се изпълнява, каза Борисов.

„Подобни кървища и безскрупулни действия на държава, която всячески подкрепяме към пътя й за ЕС и НАТО, нещо неприемливо като поведение в един парламент, не може да не бъдем разтревожени. Това го заявих на всички“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Според него България трябва да бъде пример за останалите, с политическа стабилност, отговорни политици, нормални отношения. Когато имаме нагледен пример, разбираме колко е важно да спазваме правилата, законите, демокрацията и да се съобразяваме с избора на народа. Ако при нас имаше друг резултат от изборите, щяхме да сме опозиция и други щяха да са управляващи. В последните дни с президента Радев даваме достатъчно ясен пример как може да работим само в името на България-с такт, взаимно уважение, разбирателство, зачитане на мнението на другите, но с една права линия за ЕС, НАТО, демокрацията и правата и свободите“, посочи Бойко Борисов.

На въпрос дали очаква заради ситуацията в Македония да се активират спящите клетки в региона, той посочи, че това е една тлееща опасност за целите Балкани и дестабилизацията им е проблем. „Още повече, когато се отиде в сферата на етническата толерантност. Много пъти ГЕРБ сме били упреквани в задкулисие, какво ли не, заради толерантността, която имаме към ДПС. Българският етнически модел на толерантност, зачитане също е пример от едните и другите. Премине ли се границата веднага води до тежки напрежения“, смята лидерът на ГЕРБ. „Затова ни трябва стабилност, с твърда позиция от всички институции да не допускаме намеса във вътрешните работи на България и така да водим политиката си, че да не се налага да ни дават акъл“, допълни Борисов.

Той повтори, че целостта на Македония и пътят й към ЕС и НАТО е жизненоважен за България. „Призовавам ги да проявят разум, да загърбят чувствата си един към друг и да направят така, че да успокоят Македония и да си свършат работата си, защото всички в Европа чакаме те да изпълнят критериите си“, коментира Борисов.

От друга страна, помолен за коментар за АМ „Марица“ и пътят, който станал известен като „пътя на любовта“ , той заяви-„Много от вас са били на прекрасния манастир „Св. Атанасий“ , който е много знаков. Достъпът до него го нямаше. Първото, което поискаха отците и владиците в Старозагорско беше да им се направи пътят. Да, пътят на любовта към Господа е там. Нека това да ни е проблемът, ако това е грешка, че път има до манастира – основно ремонтиран и прекрасен, съм готов изцяло да го поема. Ако се намери прокурор или съдия, който да ни осъди, че сме направили това за Господа или за православното християнство има и кой да го види“, обясни Борисов.

Румен Радев:

Призовавам всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес

Изразявам дълбоко безпокойство от създаденото напрежение в Република Македония и сблъсъците от вчерашната нощ в парламента, довели до няколко десетки ранени, сред които и депутати.

„Призовавам всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес и да проведат диалог. Демокрацията и правовия ред са пътят за излизане от кризата. Вярвам, че Република Македония няма да се отклони от eвропейските ценности“, заявява държавният глава.

„Призовавам българските граждани към спокойствие. Снощи под ръководство на вицепремиера Стефан Янев беше проведено спешно заседание с министъра на вътрешните работи и компетентните служби, на което бе направен анализ на обстановката и бе констатирано, че няма непосредствени рискове за страната ни“, се казва още в позицията на президента Радев.