Cupffee инвестира 3 млн. евро в завод за производство на вафлени чаши в Пловдив

1
291
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Създателите на Cupffe отварят завод за производството на вафлени чаши за кафе до края на 2017 г. Предприятието ще бъде изградено в Пловдив и инвестицията в него възлиза на над 3 млн. евро, пише kmeta.bg.

Компанията ще разкрие 60 работни места като плановете са да се произвеждат по 10 млн. броя чаши месечно. Заводът ще разполага с две поточни линии, едната от които ще произвежда чаши с различни размери.

Изобретателите на ядливата чаша за кафе са намерили инвеститор, който да финансира мащабния им проект и вече имат подписани договори с водещи международни вериги. Изобретателите искат да завладеят европейския пазар за развитието на своя бизнес, но чашките ще се предлагат и у нас – в заведения и магазини.

Идеята за чашата за топли и студени напитки, която може да изядем след изпиването на напитката в нея, хрумва на Мирослав Запрянов, Симеон Гавраилов и Младен Джалъзов от Пловдив през 2002 г. Всичко започва с експерименти и разработване на машина за продукта. През годините създават четири прототипа, докато накрая остават доволни от изобретението си.

Cupffee е био разградима вафлена чаша, алтернативна на картонените, пластмасови, порцеланови и стъклени чаши за многократна или еднократна употреба. Тя запазва здравината си за час. А в случай, че решим да не я изядем, изхвърлена в природна среда,  чашката ще се разгради за няколко седмици без да генерира ненужни отпадъци.

Името е обединение на двете английски думи Cup – чаша и coffee – кафе. Първоначалната идея е била чашата да се използва основно за пиене на кафе. В процес на проучванията се зараждат и други възможности за употребата й, като пиене на чай, мляко, горещ шоколад, какао и други топли напитки, но не само за напитки, а и за сокове, сладкарски кремове и десерти.

Срокът на годност на вафлените еко чашки е около шест месеца. Към тях е прикрепен етикет, който може да се брандира с търговско лого.