Слуховете подредиха кабинета Борисов 3

1
323
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Валери Симеонов се очаква да е заместник-премиер без портфейл. Министър на отбраната ще е Красимир Каракачанов, другият съпредседател на Обединени патриоти. Те ще получат и министерството на екологията, начело на което се готви да застане Нено Димов – бивш ресорен заместник-министър в кабинета на Иван Костов.

Шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов пък ще е предложението на Патриотите за министерството на икономиката.

За вицепремиери освен Валери Симеонов се спрягат имената на Томислав Дончев и Лиляна Павлова от ГЕРБ.

Все още няма информация кой ще заеме поста министър на правосъдието и ще бъде натоварен със съдебната реформа. Като възможни се спрягат имената на Екатерина Захариева и Цецка Цачева от ГЕРБ.

Очаква се Лиляна Павлова да бъде министър на Регионалното развитие. Валентин Радев да оглави Министерство на вътрешните работи. Вежди Рашидов да бъде министър на културата. Теменужка Петкова да отговаря за енергетиката, Красимир Вълчев за образованието, Николина Ангелкова за туризма, Ивайло Московски за транспорта, Красен Кралев за спорта, а Владислав Горанов да бъде министър на финансите.

Все още не е ясна и позицията на Томислав Дончев – дали ще отговаря за еврофондовете, както в миналото правителство на ГЕРБ или ще оглави социалната политика. За инфарктния пост на министър на здравеопазването се обсъждат имената на Николай Петров, Костадин Ангелов и Десислава Атанасова.

Има вероятност Ради Найденов, външният министър в служебното правителство на Герджиков да запази поста си и в следващия кабинет на Борисов.

„Проблемът не е в имената, а в това какво има да се върши”, коментира Георги Харизанов. „Най-големите заявки за реформа в предизборната кампания бяха дадени в образованието и в социалната сфера. Има сектори, които трябва да преминат през шокова терапия и там трябват хора без инстинкт за самосъхранение, които да са наясно какво точно трябва да свършат, а не да са загрижени за личния си образ”, допълни Харизанов.

„Второто много важно нещо за хората, които ще седнат в министерските кресла, е да са легитимно приети в гилдиите. Да бъдат уважавани като хора, които знаят за какво са там”, смята Татяна Буруджиева.