Историята на Coca-Cola

1
395
Добави коментар
bohemi.bg
bohemi.bg

Малко са хората,които знаят пълната история на „Coca-Cola“, тя започва през 1886 г. в Атланта, Джорджия. Любопитният фармацевт Д-р Джон Пембертон, искал да изобрети напитка, която да се продава от автомати за наливни напитки. След като сътворил сиропа като основа, добавил газирана вода и занесъл първата мостра в Аптеката си където всеки, който я опитал, бил във възторг. Партньорът на Д-р Пембертон е  виновникът, заради който днес напитката носи името “Coca-Cola” и за дизайна на логото.

В началото се е продавала от автомати за наливни напитки

Само 2 години след като Д-р Патерсон сътворил напитката, която става номер 1 в света, той почива. Преди да почине през 1888 г. той продава дялове от бизнеса си на различни хора, като  най–голям дял е имал местният бизнесмен от Атланта – Аса Кандлер. Той взима нещата в свои ръце и развива марката “Coca-Cola” извън  Атланта, като среща проблем с пренасянето и продаването единствено от автомати за наливни напитки.  Тогава през 1894 г. изумен от търсенето на тази напитка, предприемачът  Джосеф Бийдернхан, дава идеята да започне бутилиране на “Coca-Cola” като  закупил машина за бутилиране и от този момент започнали да се произвеждат първите бутилки с марката “Coca-Cola”. 5 години по-късно  бутилирането вече било индустриализирано, след като през 1899 г. трима предприемачи от Тенеси получили екслузивните права за бутилирането и продаването на “Coca-Cola” като откупили правата от Аса Кандлер за “огромната” сума от 1$. Тези трима предприемачи: Бенджамин Томас, Джозеф Уайтхед и Джон Луптон разработили продукта на световно ниво.

94% от населението в целия свят разпознава или знае логото на марката.

Факти за напитката:

3,1% от напитките,които се пият в световен мащаб са продукти на “Coca-Cola”
Марката има 3500 разновидности на напитки. Ако всеки ден опитвате по една различна ще ви отнеме 9 години, за да пробвате всички.
С паричният си оборот от $35 милиарда, ако беше държава “Coca-Cola” щеше да заеме 84то място като икономическа сила в света.
94% от населението в целия свят разпознава или знае логото на марката.
Американците консумират 1.7 милиона тона захар само от “Coca-Cola” на година.
Всяка година се използва 300 000 тона алуминий за направата на кенчета за “Coca-Cola“ като това е само за пазара в САЩ. Също така това се равнява на 17.4% от целия капацитет на производството на алуминий в САЩ.
До 1929 г. напитката е съдържала части кокаин.
През 1885 г. “Coca-Cola” е била рекламирана като напитка за успокояване на нервната система и подобряване на мъжката потентност.
Продуктът е започнал с продажна цена от 5 цента за чаша като най-обикновена сода със сироп, а сега се консумират средно по 1.9 милиарда напитки свързани с марката “Coca-Cola” на ден.
Само в две държави по света няма “Coca-Cola” – Куба и Северна Корея.

 

Споделете и вие интересни факти и информация за напитката, която остана лидер с вкуса си.