Какво трябва да знаем при избора на климатик?

1
348
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Какво трябва да знаем при избора на климатик?

Както при закупуването на всяка една по-скъпо струваща вещ, така и при покупката на климатик повечето хора дълго време избират, разглеждат и сравняват различни марки и модели, както и търговецът, от кого да закупят въпросната стока. Конкретно климатичната техника се избира по няколко основни критерия: мощност, ефективност, надеждност и разбира се не на последно място по цена.

 

След като сме наясно каква точно трябва да е мощността на необходимия ни климатик идва и въпросът коя марка и съответно кой модел да изберем. Точно тук личния ни опит показва, че започват уловките и триковете, които повечето търговци прилагат в стремежа си да спечелят клиента. Най-общо казано предлагат ни по-евтин климатик на водеща фирма производител без да ни разяснят, че това най-вероятно е по-нисък клас климатична система с по-ниски показатели и не до толкова надеждна спрямо по-висок клас климатик от същата или друга марка. Важно е да се знае, че всяка една от водещите фирми производители на климатична техника предлага модели с една и съща мощност поне в няколко класа. Те се различават не само по цената си, но и по показателите си, по качеството на вложените материали, а разбира се и по надеждността си. За не до толкова запознат човек, който не се сблъсква всеки ден с избора на климатик е трудно да различи различните ценови класове климатици, тъй като в повечето случаи те си приличат не само на външен вид, но и по заводското обозначение на модела.

 

Ще дадем пример с обозначенията на различните класове на една от водещите фирми производители на климатична техника Fujitsu. Едни от най-често срещаните като мощност климатици са 12 000 BTU. При тях обозначението на вътрешното тяло (ASYG) и на външното тяло (AOYG) на климатичната система е еднакво при всички ценови класове, разликата е в символите зад цифрата обозначаваща мощността (в разглеждания случай „12” за 12 000 BTU);
12 LLCA – начален клас
12 LMCA – среден клас
12 LUCA – висок клас
12 LTCA – хиперинвертор

 

Освен в цената има и съществена разлика между различните класове, тя се състои най-вече в тяхната ефективност и надеждност. Колкото по-висок клас е климатикът толкова по-икономичен от към разход на енергия е той, разбира се и качеството на вложените материали при изработката му е по-високо. Дори понякога има разлика в заводите и в страните, в които се произвеждат различните класове климатици.

 

В заключение бихме обобщили: в никакъв случай не оставяйте избора Ви на климатик да се определя само от цената и марката му. Горчивината от лошото качество на услугата се запомня много по-дълго, отколкото радостта от малко по-ниската цена.