Кондензна вана – излишен лукс или необходимост през зимата?

1
715
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

В някои от другите теми е обяснено доста подробно за принципа на работата на климатичната система, но тук ще се съсредоточим само върху кондензирането ѝ в двата режима на работа (охлаждане и отопление). Когато климатикът работи в режим на охлаждане през горещите летни дни кондензът се образува само върху питата на вътрешното тяло и чрез ваничка вградена в него и кондензен маркуч се отвежда навън до място удобно за изтичането на събралата се вода. Процесът е лесен и оттичането на кондензната вода лесно се овладява и насочва чрез кондензния маркуч до водосточната тръба.

 

Другият конденз или по-точно “обледеняването” се образува върху питата на външното тяло, когато климатикът работи в режим отопление през студената част на годината. Всеки един климатик независимо от каква марка и модел е има система за размразяване на външното тяло или така нареченият Defrost. Тази система благодарение на прецизна електроника и датчици във вътрешното и външното тяло, дава точна информация на климатизатора до каква степен е обледенено външното тяло и кога трябва да влезе в режим на размразяване. При него се премахва натрупалият се лед по питата, за да може климатикът отново да възстанови работата си в режим на отопление. Всички разбираме, че в следствие на това размразяване ще се получи известно количество вода, което започва да се стича към дъното на външното тяло на климатика, от където по принцип трябва да бъде отведено с кондензен маркуч встрани до водосточна тръба, сифон или друго. Доста от фирмите в България, които са в бизнеса за климатични системи и най-вече тези които не само продават, а и монтират такива, имат практиката да не поставят кондензен маркуч на външното тяло за отвеждане на водата. Вимакс Клима ООД също практикува тази операция. Причината за това е, че през зимата, когато температурата падне под 0°С прекалено тесният отвор на коляното (щуцера) към което е захванат маркуча за отвеждане на конденза не позволява на водата да се изтича свободно през него, поради простата причина, че е замръзнала. От тук става ясно, че оставащата вода, която не може да изтече през маркуча започва да се вледенява в дъното на външното тяло и при всеки следващ Defrost ще се насъбира още повече вода, която ще се преобразува на лед. С неговото нарастване могат да станат сериозни последици за климатика: спукване на топлообменник, изгаряне на компресор, изгаряне на електроника, счупване на перка и т.н.

 

Ето защо е хубаво да не се поставя такъв маркуч на външното тяло, а водата да се остави да изтича свободно през големите отвори на външното тяло на климатика, проектирани точно за тази цел. Разбира се от тук вече се появява следващият проблем: съседите под Вас. Те са преки потърпевши на зимния конденз, защото водата се изтича на терасата им, по перваза на прозореца им или на някое друго място, което би ги обезпокоило. За този проблем е измислено решение: монтиране на кондензна вана под външното тяло. Тя събира изтичащата вода и я отвежда до място непредставляващо проблем за съседите. Кондензната вана при климатиците на пръв поглед е една сгъната, правоъгълна ламарина с отвор за изтичане на водата, но всъщност е много важен помощен елемент за цялата система. Тази вана се монтира под външното тяло като се захваща за стойките на климатика със специални държачи позволяващи плъзгане напред-назад до центрирането й на точното място. Нейната задача е да обира всичката вода стичаща се свободно от климатика без помощни средства като колена, маркучи или др. От нея водата може да бъде отведена с ПВЦ тръба към безопасно място за изтичане, като тук даже и да се стигне до вледеняване на водата вътре във ваничката няма да имаме такъв проблем, какъвто би представлявало замръзването ѝ в дъното на климатика. Най-малкото ще се полее с гореща вода образувалият се лед във ваната и той ще се размрази и изтече по тръбата, докато ако се полее така самият климатик може да се повреди.

 

Има още един вариант, при който даже не е нужно да следим дали има лед във ваничка или не. Просто при монтажа на такава тавичка се монтира и нагревател вътре в нея, който няма да позволи да се образува ни най-малка покривка от лед. С поставянето на комплекта вана с нагревател се решава напълно проблемът със зимния конденз. Този вариант разбира се е препоръчителен за всички, които живеят в жилищни кооперации, многофамилни къщи или притежават търговски помещения в жилищен район. За собствениците на климатици, използващи ги в самостоятелни къщи не е проблем кондензът да изтича свободно от климатика, защото на никого не пречи.