Вакуумиране на климатик – какво представлява?

1
394
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Има една стъпка в монтажа на климатик, покрай която изникват много въпроси. Това е „вакуумирането на системата“.

Задължително ли е да се прави? Какво представлява? И как точно протича самият процес? Това са малка част от въпросите, на които ще се опитаме да Ви дадем отговор в този текст.

 

Да започнем с това, че вакуумирането на системата е задължително и трбява да знаете, че всички професионалисти винаги го правят. Нарича се още и вакуумно сушене.

 

Пpичинaтa зa вaĸyyмиpaнe e нeoбxoдимocттa дa ce извaди влaгaтa oт климатичната cиcтeмa. Защо чрез вакуум? Тъй ĸaтo вoдaтa имa cвoйcтвoтo дa ĸипи пpи oтнocитeлнo ниcĸи тeмпepaтypи във вaĸyyм, тo cъздaвaнeтo нa тaĸъв в тpъбния път и вътpeшнoтo тялo e гapaнция зa тoвa, чe в cиcтeмaтa нямa дa пpoниĸнe вoдa. При нормлно атмосферно налягане, което е 760 mmHg точката на кипене , при която водата започва да се изпарява е 100°C . Ако се създаде вакуум вътре в тръбите чрез използване на вакуум-помпа, точката на кипене бързо ще се намали. Така водата ще започне да кипи дори и при 10°C , а не при 100°C. и по-този начин ще бъде премахната от системата.

 

Втората причина, поради която вакуумирането е задължително е заради кислорода във въздуха намиращ се в медните тръби. Той би могъл да окисли маслото, с което се смазва компресора, а от там и да доведе до влошено смазване, което пък да доведе до по-ниска енергийна ефективност, както и до по-бързо износване на цялата система. В същото време водни пари от въздуха останали в системата повишават ненужно работното налягане, без реално да участват в хладилния процес, казано накратко това отново води до загуба на енергийна ефективност спрямо параметрите на климатика. Така може несъзнателно да повишите в пъти сметките си за електричество.

 

Също така операцията по вакуумиране на системата проверява дали няма голям пропуск в херметичността на системата. Съществуването на такъв пропуск може да доведе до бързо изтичане на фреон в атмосферата и съответно загуба на топлинна мощност. Трябва да знаете, че малки течове на фреон не биха могли да бъдат проверени по този начин. Освен за тест на възможностите на системата да поддържа херметичност при вакуумирането се изтегля наличния въздух в системата, в която тече фреона и съответно влагата в него. Процедура по вакуумирането обикновено продължава около 20 минути, като това зависи от дължината на тръбния път и качествата на използваната вакуум-помпа. 

 

 

Ето как протича и процеса по вакумиране в 10 стъпки + тест за херметичност:

1) Започва се с премахване на капачката на спирателния кран от газовата тръба на външното тяло. Те са покрити с капачки, които трябва да бъдат премахнати.

2) Следващата стъпка е да свържете манометричната станция и вакуум помпата към сервизния порт на спирателния кран на тръбата за газ на външното тяло.

3) Стигнахме момента до включване на вакуум помпата. Вакуумирането продължава около 20 минути, като продължителността зависи от дължината на тръбния път.

4) Проверете вакуума с манометър, след което затворете крана на манометричната станция, и спрете вакуум помпата.

5) Оставете всичко както е за няколко минути. Уверете се, че няма поромяна в стрелката на манометъра и тя остава в същата позиция, както и, че показанието е 0.101 MPa [Gauge] (-760 mmHg). Използването на вакумметър е задължително, много монтажисти работят по слух, което е голяма грешка.

6) Бъдете бързи при свалянето на контролния кран от сервизния порт на спирателния кран.

7) След края на вакуумирането е важно да отворите напълно всички спирателни кранове.

8) Обърнете внимание на 1-ва и 3-та точка и заредете препоръчаното количество хладилен агент ако това е необходимо. Зареждайте бавно с течен хладилен агент. В противен случай, съставът на хладилния агент в системата може да се промени и да окаже негативно влияние върху работата на климатика.

9) Затегнете капачката на спирателния кран.

10) Последната стъпка е да проверете за течове.

 

Тези стъпки могат да варират в зависимост от модела на климатика Ви. Винаги се доверявайте на фирма, която да има грижата за монтажа на климатика Ви. Тя не само извършва отговорно и качествено монтажа на системата, като следва всички стъпки на производителя, но и Ви дава гаранция за отлично свършената работа.

 

Запишете си час за монтаж още сега ето тук!