Здравният министър ще приеме оставката на шефа на Онкологията

3
419
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров ще приеме оставката на директора на СБАЛО д-р Валентин Ангелов, след като стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение за безстопанственост срещу Ангелов. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Здравният министър приема мотивите на досегашния директор на болницата, а именно – недопускането да бъде уронен престижът на лечебното заведение. Докато трае процедурата по избор на нов директор, изпълняващ длъжността ще бъде д-р Панайот Куртев, се посочва в съобщението.

Припомняме, че прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на шефа на онкологията в София Валентин Ангелов. Разследват се щети за болницата за близо 2 милиона лева. Разследването е започнало през 2015 година по сигнал на ДАНС. Шефът на онкологията е с мярка за неотклонение „подписка“. Няма какъвто и да е проблем според нашето разследване и експертизите по самото провеждането на процедурите по обществените поръчки. Установено е обаче, че при изпълнението на тези договори, които са сключени след провеждането на законни иначе обществени поръчки, има разхищение на средства на болницата.

След 2 години разследване прокуратурата обвини директора на онкологията – д-р Валентин Ангелов в безстопанственост, от която за болницата са последвали щети в размер на над милион и 900 хиляди лева.

Според държавното обвинение, Ангелов е допуснал фрапиращо нарушение – доставки на лекарства с изтекъл срок на годност и други с изтичащ такъв. Kато при втория случай доставчикът дължи неустойка на болницата. Такава обаче не е събрана.

За момента не е установена близост на Ангелов с някоя от фирмите доставчици, нито са открити и данни да се е облагодетелствал. Разследва се и в тази посока. Прокуратурата считат, че може да се съберат доказателства и за други длъжностни лица от болницата с отношение по случая. Разпитвани са и пациенти.

До момента не е разследвано дали са давани лекарства с изтекъл срок на онкоболните. Предстоят разпити.