Поли Хубавенска: Възхищавам се на българите, които запознават децата си с фолклора ни

12
378
Добави коментар

Истински хит на лятото тази година няма да е някое американска песен, а „Зайди, Зайди“. Български фолклор, съчетан с модерно звучене, е проектът, с който българите DJ Mascota, D-Trax и Поли Хубавенска избухват по всички музикални канали и радиа.

Тайни от кухнята, като защо точно „Зайди, Зайди“ е бил изборът на народна песен, вече ни разкри DJ Mascota.

Сега ще ви срещнем и с Поли Хубавенска. Красивата българка е гласът зад невероятните кадри на „Зайди, Зайди“.

Ето какво разказа специално за LittleBG за проекта с DJ Mascota и D-Trax талантливата Поли Хубавенска.

Поли Хубавенска е house, ethno & pop изпълнител, който от години вече записва с добре познати DJ-и в Европа и САЩ. Родена е в София, където и завършва музикалното училище „Любомир Пипков“.

Поли пее от малка, като първоначално пее в музикална студия „Дъга“,завършва в 92 ОУ „Димитър Талев“, а след това започва сериозна подготовка по народно пеене, като част от хора на ДЮФА „Изворче“.

Поли Хубавенска участва и е отличена в множество национални и международни фолклорни конкурси и фестивали, а до навършване на пълнолетие получава и стипендия за талантливи български деца.

В музикалното училище „Любомир Пипков“, освен множеството часове музика и пеене, Поли свири на пиано.

Дебютът в своята вокална кариера красивата българка прави заедно с известния DJ Стан Колев и неговия собствен лейбъл Outta Limits. Започва да работи и върху house music проекта „Mantra“ заедно с украинския DJ Матън Каспи. Парчето е толкова успешно, че се нарежда в Бийтпорт Топ 40 класацията за Progressive House музика.

Следващият успех за Поли Хубавенска и DJ Стан Колев идва, когато колега на Колев от Амстердамския лейбъл Armada DJ Мат Дерей чува гласа на Поли и я кани в новия си музикален проект. Така се ражда и тракът „Altitude“, който става едно от най-популярните парчета в албума на Дери по това време.

С DJ Стан Колев Поли записва още „Cocoon beach“, (което е всъщност и името и на албум, издаден на остров Бали, Индонезия), „River flows and Magic flower“. Впоследствие излизат и парчетата ‘“Trakia“ с DJ Юджи Оно, „The Beast“ с Мат Нюво и „Lubeno“ с Lost Tribe.

Някои от вече издадените тракове биват ремиксирани от DJ-и Бен Кода, Ад Браун, Dj Лайън, Алекс Ден, Браян Лийдъл, Даниел Портман, Скот Джеймс, Somn3um.

В момента изпълнителката живее в Лондон, откъдето и работи по нови музикални проекти.

Коя е Поли Хубавенска?

Поли Хубавенска: В професионално отношение Поли Хубавенска е народна певица, позната на българската публика със съвместните си етно хаус музикални проекти с различни DJ-и. Последното, с което може да ме асоциирате, е вокалът на трака „Зайди“, който върви по българските музикални канали, който направихме с DJ Mascota и DJ D–Trax.

А в персонален план, Поли е момиче, което обича да спортува, да чете книги, да пътува и опознава нови места и да прекарва времето си с близки и приятели.

Защо млада и красива българка като Вас, избра да се занимава с народна музика?

Поли Хубавенска: Откакто се помня пея. Моите родители ме записаха на пеене още като малка. В моето семейство всички пеят, но не професионално, баща ми свири и на китара. Спомням си как с моята сестра изнасяхме концерти пред нашите родители вкъщи. Тъй като аз съм най-малка в семейството, от родителите си знам, че още като бебе съм имала плътен и звънлив глас. Така майка ми и баща ми са решили, че имам талант за пеене и за това и ме насочиха да уча усилено музикални изкуства и пиано още от първи клас. В началото си пеех детски песни, а малко по-късно дойде и запознанството ми с народната музика. Не след дълго дойде и любовта ми към българския фолклор и силното желание да се развивам в тази насока. Благодарна съм на моето семейство, че никога не са ме спирали да си следвам призванието.

Какво ви влюби в народната музика?

Поли Хубавенска: Влюбих се в уникалната мелодийност, която човешкото ухо възприема още от първо слушане. Със сестра ми от малки сме част от ансамбли, аз в хора, тя сред танцьорите. И така сме си израснали – на концерти и изяви, където пък тръпката да си на сцена и народните носии, които носехме, са допълнителна причина да се занимавам с народна музика.

Българският фолклор и традиции са нещо наистина необикновено. Имах щастието още от дете да пътувам по света и да представям българския фолклор, да се запознавам и с други култури. Смея да твърдя, че като българския фолклор няма никъде по света. Той е уникален – как да не се влюбиш в него?

Той е нашата съкровищница и ние трябва да го пазим и предаваме. А освен това, не трябва да изменям на завещанието на моите баба и дядо, с които слушахме народни песни по БНР през летните ваканции на моето детство.

Коя е любимата ви народна песен? Защо?

Поли Хубавенска: Много труден въпрос. Не мога да отлича само една като своя любима, защото всяка една народна песен носи различно усещане, послание и всяка една от тях допринася за богатството на българския фолклор. Ако ми предложите само по една песен от всяка една фолклорна област на България, пак няма да мога да се спра само на една. Няма да скрия обаче предпочитанията си към шопските песни, които за мен са силно въздействащи.

Ако трябва да опишете и представите България с народна песен, коя би била тя?

Поли Хубавенска: Би било голямо предизвикателство да опиша България с една народна песен. По-скоро, за да успея да я „нарисувам“, ще е необходим концерт-спектакъл, където чрез песните и танците на всички фолклорни области да се представят особеностите на българския характер и култура.

Кое е любимото ви място в България?

Поли Хубавенска: Както споменах, че не мога да се спра на една любима народна песен, същото важи и тук. Аз все още не съм била навсякъде в България и има още места, които предстои да посетя. Много обичам да пътувам и откривам нови места. България е толкова красива и притежава толкова неповторима природа, която има силата да ти спре дъха.

В новия проект с DJ Mascota залагате на родния фолклор, съчетан със съвременна музика – разкажете ни малко повече? Какви трудности имахте? Защо точно „Зайди, зайди“?

Поли Хубавенска: Познавам работата на DJ Mascota и DJ D-Trax отдавана и се радвам, че се намерихме за създаването на този наистина креативен и успешен музикален проект. По-предизвикателната част по него беше да се съчетаят темпото и звученето на фолклорна песен с модерния клубен бийт. Като цяло, колегите бяха избрали да миксират с песента „Зайди“ и искаха да работят с вокалист с опит, който може да изпее песента автентично, но същевременно и пречупвайки мелодията и текста през своята музикантска призма. Допадна ми енергията на DJ Mascota и DJ D-Trax и аз вложих много време и старание, за да се постигне добър резултат и на хората да им харесва да ни слушат.

Защо избрахте да живеете в Англия пред България?

Поли Хубавенска: Аз пътувам от дете. За мен не е ново да живея в друга страна. Личният ми живот беше причината към днешна дата да живея в Англия, но пък, кой знае, може би Англия няма да е последната спирка. Радвам се, че имам възможността да продължавам да се занимавам с фолклор, да пея и работя с народни песни. Това, че се намирам в Англия в момента, по никакъв начин не възпрепятства този процес.

Как Ви възприемат англичаните поради факта, че сте българка?

Поли Хубавенска: Не съм усещала някакво по-специално отношение. Работя с много британски музиканти, от които винаги съм получавала чудесно отношение и внимание. Доста от тях даже и са посещавали България и знаят и познават част от историята и традициите ни.

Какво ви липсва най-много от България, когато сте в Англия?

Поли Хубавенска: Най-много от всичко ми липсва семейството. Природата също е нещо, което не по-малко ми липсва, тя е уникална и пълна с енергия, която се усеща. Но се старая често да си пътувам до България и да си наваксвам.

На кой българин се възхищавате?

Поли Хубавенска: Има доста българи, на които се възхищавам. В исторически план в България има много личности, с които да се гордеем. Днес в света, в който живеем, в това забързано ежедневие, с напредващите всеки ден технологии по-скоро се възхищавам на родителите в България, които запознават децата си с българския бит и култура, с песните и танците, с традициите. Възхищавам се на всички тези родители. Само така фолклорът ни ще остане във времето. Ние трябва да го пазим и предаваме на поколенията след нас. Това трябва да е наша мисия.

Какво да очакваме още от вас – за в бъдеще?

Поли Хубавенска: Работя по нови проекти и когато следващият излезе, то ще се чуе. Бих искала да поканя всички любители на хубавата българска музика на 29 юли на представянето на новия албум на DJ Matt Darey, където на живо на парти кораб по река Темза в Лондон ще изпълня мои авторски композиции на фолклорна основа в модерен клубен вариант.