DJ Mascota: Неслучайно сме използвали гайда в “Зайди”

12
286
Добави коментар

За българската музика напоследък се говори все повече и повече. Особено след като доста често можем да чуем парчета, които съчетават родния фолклор със съвременно звучене, дори и от световни изпълнители.

Истински фурор набира в момента и едно подобно парче, чийто автор е българин. Създателят на песента “Зайди” DJ Mascota, заедно с D-Trax и Поли Хубавенска, разказва специално за LittleBG подробности около проекта.

В новия си проект „Зайди“ съчетавате фолклор и съвременна музика – тенденция, много актуална в момента в световен мащаб и правена досега от световни изпълнители. Защо се наехте с това начинание?

DJ Mascota: Всъщност не мога да кажа, че този проект е резултат от внимателно следене на световни музикални тенденции. Ние работим по него от есента на 2015 година и причината той да се появи е това, че сме родени в България и знаем как фолклорната музика въздейства на на всички нас.

Лесно ли беше да съчетаете родния фолклор със съвременна музика?

DJ Mascota: Не беше никак лесно, особено от музикална гледна точка, но се радвам, че успяхме да постигнем добър баланс между фолклор и електронна музика. Именно това забави толкова проекта, искахме да сме сигурни, че парчето ще звучи добре.

Очаквахте ли да предизвикате подобен интерес към песента?

DJ Mascota: Никога не можеш да очакваш нищо, когато правиш музика или каквото и да е изкуство. За мен любимият момент е “срещата” с публиката – момента, в който представяш произведението си и не знаеш какво ще се случи след това. Мога само да кажа, че се надявахме да бъде оценен труда ни.

Защо точно на „Зайди, зайди“ се спряхте като песен от родния фолклор?

DJ Mascota: Бяхме попаднали на вокал на „Зайди“, който беше в един от всички пакети за продуциране, които използваме и беше изпят от вокалистка, която не е българка. Личеше си и по акцента, и по начина на изпяване. От друга страна търсихме народна песен, която да е по-популярна, за да може бързо да насочи вниманието им към проекта.

Бихте ли ни разказали как се случи да работите заедно с D-Trax и Поли Хубавенска и съответно – Радост Тодорова и Георги Йовчев?

DJ Mascota: С D-Trax работим заедно вече четвърта година. Запознахме сме покрай друг проект, който беше агенция за промотиране на артисти.

Поли поканихме в проекта, защото слушахме нейни парчета, в който тя изпълнява народни песни в съчетание с хаус музика.

С Радост се познаваме от клуба, в който работя. Тя също беше част от екипа за няколко месеца. Аз я бях видял във Фейсбук снимана с народна носия и още тогава знаех, че тя ще бъде първата, на която ще предложим да се снима в „Зайди“. След като прие, тя даде идея за партньор и така се запознахме с Жоро.

На кого е и как ви хрумна идеята за видеото – с невероятни кадри от България?

DJ Mascota: Видеото е дело на Валери Манчев. Той знае отдавна, че работим по този проект и имаше време да помисли върху него. След като вече му изпратихме парчето завършено, той изготви сценария по секунди и начертахме маршрут, по който да снимаме. Разбира се, това не са всички прекрасни места в България, но ако искаме да ги снимаме, ще ни отнеме месеци в пътуване 🙂

Планувате ли още подобни проекти?

DJ Mascota: Това е добър въпрос. Кога ще му дойде вдъхновение – човек не може да планува. Не изключвам да направим подобен проект за в бъдеще, но дали ще е в близкото или далечното – не мога да кажа.

С кой български изпълнител бихте искали да направите проект?

DJ Mascota: Не сме мислили сериозно по този въпрос. Макар че към една българска певица вече насочихме вниманието си и дори коментирахме съвместен проект, но не искам да издавам новини от кухнята. Рано или късно, ще има информация и за този проект.

LittleBG е сайт за Малката България – какво е за вас България?

DJ Mascota: България е всичко. Радвам се, че съм българин и че съм роден тук. Нищо не може да замени родината, а и не искам да я заменям. Имам възможност да пътувам извън България и мога да ви кажа, че няма нищо по-хубаво от България. Можем да я направим още по-хубава – всичко зависи от самите нас.

Ако можехте да представите България с песен, коя би била тя?

DJ Mascota: Валя Балканска – „Излел е Дельо хайдутин“. Това е парчето, което като чуя и просто замръзвам или по-скоро се отнасям в някакво друго измерение. Неслучайно сме използвали гайда в “Зайди”.

Кое е любимото ви място в България?

DJ Mascota: То, ако беше само едно – да го кажа, но са толкова много. Аз всеки уикенд съм някъде из България, защото пускам почти във всеки град музика и понякога успявам и да се разходя. Имаме страхотна природа и история – просто трябва повече да я ценим и уважаваме.

Какво да очакваме още от вас – за в бъдеще?

DJ Mascota: Нова музика, нови проекти и скоро новите компилации, които миксирам всеки сезон.