Почистване на сребърни бижута у дома от СОМАХА

1
361
Добави коментар
seowebdesing
seowebdesing

Сребърните бижута са широко разпространен вид украшения и сред мъжете и сред жените. Трудно някой не би се влюбил в металният блясък и изтънчеността на сребърните гривни, колиета и пръстени. Много от нас обаче, колкото и да обичат бижутата си ги оставят да потъмнеят и не им осигуряват нужната поддръжка. А е факт, че среброто иска грижа, която да му позволи да показва блясъка си по-дълго време. Когато кислород или сяра си взаимодействат със сребро, то потъмнява и започва да изглежда старо, изцапано и не достатъчно атрактивно. Никой не иска да носи бижу, което изглежда мръсно и не си изпълнява задачата да краси външния вид на притежателя си.

За огромно щастие, обаче да се изчисти този горен слой, резултат от въздействието на въздуха, не е трудна задача. Всичко, което е нужно, е да знаете какво точно представлява метала сребро и как се чисти.

Заради това, тук сме описали няколко лесни начина за почистване на сребърни бижута, за да можете отново да ги носите с гордост.

Днес има два вида сребро, които са по-популярни за изработване на аксесоари. Всички бижута задължително имат печат с това от каква проба материал са изработени. Сребърни бижута с проба 950 са по-меки и по-лесно потъмняват, окисляват се за много кратък период от време. По-добрата проба е 925 или по-точно с 9.25% чистота. Пробата на този метал, определя колко ковък е и колко процента чист материал има в него. Когато ви се налага да почистите изделия с проба 950 трябва да го направите с допълнително внимание. Освен това някой майстори на бижута използват окисляването на среброто, като похват да създадат потъмнение акценти върху самото бижу. Преди да започнете да чистите такова, трябва да прецените, дали случаят не е точно такъв и да развалите исканият ефект.

Преди обаче да стигнем до различните методи за почистване на сребърни колиета и сребърни гривни ще обърнем внимание първо на това, как изобщо да се грижим за тях. Навременната грижа за сребърните бижута, определя честотата на нуждата им от чистене, тоест колкото по-добре се грижим за сребърната ни гривна, толкова по-рядко ще се налага да измисляме начини как да я почистваме. Чудили ли сте защо сребърната гривна, която носите всеки ден на ръката не е потъмняла, а онова колие, което стой прибрано е цялото черно, уж си ги взехте по едно и също време? Разликата е, че когато аксесоара се допира до кожата ни, той се омазнява съвсем леко от типичната ни структура на кожата, което е естествена превенция на окисляването. Избягването на химикали за домашна употреба, хлорирана вода и изобщо всичко, което може да съдържа сяра е задължително, като майонезата, яйцата, горчица, лук и латекс. Те ще причинят корозия и бързо потъмняване на повърхността, именно заради това и основният ни съвет е, да смъквате всички сребърни аксесоари преди да се захванете с домакинска работа. Слънчевата светлина също влияе неблагоприятно и не е препоръчително да излагате на слънце и солена вода сребърните ви украшения. Всички видове козметика, дезодоранти и спрейове за коса и тяло също трябва да стоят далеко от среброто.

Съхраняването на бижутата е изключително деликатна тема. Предвид това, че металът потъмнява в досег с въздуха, се препоръчва да го държите в херметически добре затворена опаковка и то снабдена с ленти, които предпазват от потъмняване. Друго важно условие е, да не се използва една опаковка за няколко сребърни гривни, защото може да се надраскат една друга. Среброто е сравнително деликатен метал и всяко по-грубо действие може да повлияе на целостта му. Ако ви е невъзможно да използвате найлонови опаковки, тогава трябва да сте сигурни, че там където ще съхранявате изделията има ниска влажност. Малко популярен трик е да добавите парче тебешир, активен въглен или пък силикагел към това място за да попречат на бързото окисляване.

Полирането е най-лесният метод и най-често препоръчваният, за да поддържате сребърните бижута в добро състояние.

Изключително подходящо е за не особено силно окислени предмети. Освен това, така може лесно да се избегнат участъците, където сребърното бижу е потъмнено нарочно. Среброто е метал, който се драска изключително лесно заради това повечето специалисти препоръчват да се полира с микрофибърна кърпа или такава направена от мек вълнен плат. Не са подходящи хартиените кърпи и тези, които имат такива тъкани, защото в тях има нишки, които ще го надраскат.
Самото полиране трябва да е в посока напред-назад, а не с кръгови движения. Освен това, частта от кърпичката с която се полира, трябва да се променя на равни интервали, за да се избегне връщането на почерняването обратно на гривната. Много трябва да се внимава с посребрените бижута, защото полирането може да го премахне посребряването и състоянието на изделието да се влоши вместо да се подобри.

Специална грижа трябва да се полага и за изделията, които са много стари, чупливи или много ценни, нашият съвет за тези сребърни бижута е да ги занесете на професионалист, които да ги почисти.

Препаратите за почистване на сребро в търговската мрежа имат някои недостатъци.

Изпаренията от почистването на сребърните бижута може да са изключително отровни и да не навредят на здравето на човек, ако не вземе мерки. Освен това отпадъчният материал не трябва да се изхвърля за да не замърси природата и водите. Като допълнителна вреда, препаратите от търговската мрежа могат да нарушат целостта на покритието и да премахнат най-горния слой на сребърното бижу. Често срещан ефект е, веднага след почистването с препарата, бижуто да придобие блестящ вид, но много бързо след това да почернее.

Има доста съставки с които можете да изчистите сребърната ви гривна или колие, ако само полирането не е достатъчно. Повечето от тях, можете да ги намерите в собствената ви кухня и килер.

Много често обаче един метод, който е подходящ за един тип сребърно бижу, не е подходящ за друг тип. Методите за почистване на сребърни гривни и колиета са различни, ако по тях има камъни, перли или други залепени орнаменти. Примерно химикалите, които се използват за почистване могат да разредят лепилото на камъните и те да паднат. Освен това, такива украшения с камъни, не трябва да се оставят дълго време накиснати във вода или разтвор, поради същата причина.

Важно условие е, какъвто и препарат или разтвор да се използва, веднага след това да се изплакне цялото сребърно украшение с вода и то обилно. След като се оцеди изделието е хубаво, да се забърше с микрофибърна кърпа, за да не остават петна от влага.

Разтвор от сапун и вода – по-силно, като действие от полирането. Това трябва да е първият метод, който пробвате за изчистване на наслагвания от окисляване. Важно е да подберете сапун, който без амоняк и без фосфати, за да избегнете риска от увреждане. Ако сребърното бижу е с камъни, не го накисвайте, а го минете с намокрено парцалче или четка.

Разтвор от сода за хляб и вода се използва за по-натрупано окисляване. С помощта на някакво парцалче, което да не надраска повърхността, разнасяте сместа и търкате деликатно. Благодарение на свойствата на содата, окисляването изчезва. Ако сребърното колие е с орнаменти или някакъв вид плетеница, като тези в колекцията ни сребърни колиета, за по-доброто му почистване можете да използвате четка с мек косъм. Така по-лесно ще достигнете до деликатните места. След това задължително трябва да изплакнете и да подсушите добре.

Вижте как се почиства сребро със сода:

Добра рецепта за почистване е и комбинацията на зехтин и лимонов сок. Нужен ви е сокът на един лимон и една лъжица зехтин. Уловката е да направите сместа в по-голяма купа, в която да потопите и кърпичката с която ще почистите сребърното бижу.

Ако сребърните ви бижута са много почернели, рецептата от оцет смесен със сода за печене е най-подходяща.

Благодарение на този разтвор се премахва горният слой наслояване и после бижутата могат да се полират съвсем лесно. Количеството е половин чаша оцет с две лъжици сода.

Малко по сложна рецепта, предназначена за по-големи изделия от сребро, е тази със сода, сол и алуминиево фолио. Това което ви е нужно е място, където да сложите вода да заври в достатъчно голям съд и да го облепите с готварско фолио. Слагате солта и пускате сребърното колие или сребърната ви гривна вътре, като гледате да е допряна до фолиото. Главната цел е прехвърлянето на окисляването от сребърните изделия на фолиото, чрез химична реакция. Ако искате да забързате процеса добавете малко оцет във врящата вода, само че го направете много внимателно.

Друг много интересен метод за почистване на сребърни изделия е вместо разтвор да използвате кетчуп. Ако не подейства веднага, можете да го оставите да престои върху среброто 15 минути и след това да изплакнете и полирате. Също така, можете да използвате паста за зъби, балсам за коса или пък препарат за стъкло, всички те ще помогнат на сребърните ви бижута да изглеждат като нови.