Как да върнем гъвкавостта на тялото

2
313
Добави коментар
wenip
wenip

Опитайте се да решите една гатанка – кой отначало се движи на четири крака, после на два, а накрая на три? Отговорът е лесен – това е човекът. Докато е дете и не се е научил да ходи, лази на четири крака, като порасне, върви на два крака, а в преклонна възраст ходи, като се опира на бастун. Такъв един тъжен отговор. Нима старостта наистина е загуба на способността да се движим нормално?

Съвременните хора се смиряват с факта, че след 30 годишна възраст физическата активност и гъвкавостта на тялото намалява. Коя е причината за тези възрастови промени и има ли възможност да премахнем знака за равенство между старостта и увяхването?

Защо губим гъвкавост Още през миналия век учените разработват соматичната теория, според която всичкия стрес, всички неприятности и вълнения, които преживяваме, започвайки още от детството, се отразяват върху състоянието на тялото ни, оказват влияние не само върху психиката, но и върху мускулите и ставите, които реагират с непроизволни или рефлекторни съкращения.

И което е най-неприятно, ние не можем да ги отпуснем само с желанието си. Като резултат някъде към 30-те години, а понякога и по-рано човек вече не помни какво означава да се движи свободно. Тези промени даже са получили специален термин – сензорно моторна амнезия. Именно тя е виновна за появата на лъжливо чувство за стареене. Един от основните симптоми на това заболяване е намаляване на еластичността на мускулите и ставните връзки, изкривяване на гръбначния стълб, хронични болки в ставите, накуцване.

Но това намаляване на гъвкавостта не се проявява само външно. Много по-сериозно е това, че то води до нарушаване на кръвообращението и като следствие – до влошаване обмяната на веществата, което е пряк пък към различни други болести.

За да се избавим от стреса, не е достатъчно само да се отпускаме, както казват психолозите. Само всекидневната гимнастика и разтягане могат да победят лъжливото чувство за остаряване, да запазят висока физическа и умствена активност. Нещо повече – много специалисти твърдят, че на практика няма причини, поради които ние да изпитваме физически страдания в старостта.

Какво се случва с тялото Физическата активност на съвременните хора е значително намалена. Това е предизвикано от работата в офисите и глобалната компютризация. Всеки ден милиони хора работят с компютър по 8-10 часа, седейки в едно и също положение. При това ние така се изморяваме, че даже не допускаме мисълта да се качим до горен етаж без асансьор. Без всекидневни физически упражнения, в това число и за развиване на гъвкавост, нашите мускуми отслабват и губят подвижността си. Като ни гледат, децата ни вече свикват с мисълта, че влошаването на здравето и сковаването на тялото е стандартен житейски сценарий.

Загубата на гъвкавост е първият признак за стареене на организма и началото на болестите

Ако сте наблюдавали поведението на котките, със сигурност сте забелязали как те разтягат тялото си, без усилия, абсолютно естествено раздвижват мускулите, които ще използват. За съжаление, ние сме изгубили този природен инстинкт.

Направете един лесен тест. След петминутна загрявка на основните мускулни групи се опитайте да се наведете напред и да стигнете пода с пръсти. Не сгъвайте коленете си. Ако сте над 50 години и успявате да го направите, това е добре. За по-младите добра оценка е възможността да докоснат пода с цели длани.

Но какъвто и резултат в теста да сте постигнали, развиването на гъвкавост дори до шпагат е възможно във всяка възраст.

Упражненията за разтягане помагат да си върнем природната гъвкавост на тялото, подобряват състоянието на здравето за сметка на постъпването на повече кислород към мускулите и извеждането на продуктите на разлагането. Заздравяват се костите и връзките, подобрява се осанката, в пъти се намалява вероятността да заболеем от остеопороза и хипокинезия, нормализира се артериалното налягане. Но най-важното е, че можем да повярваме в себе си, в своите възможности и сили, да възстановим здравето и активността си.

Вероятно сте забелязали, че гъвкавият човек даже ако е физически уморен, запазва доброто си настроение и изглежда изненадващо бодро. В същото време даже добре отпочиналият човек със сковани мускули изглежда вяло и потиснато.

Запомнете – гъвкавостта може да се придобие Като се занимавате редовно, можете да постигнете сериозни резултати и да ги запазите до дълбока старост. Има само едно условия – постоянна работа над себе си. Нали, когато веднъж вземете душ, не мислите, че това е достатъчно до края на живота?

С какво да започнем В интернет има много видеоуроци, посветени на разтягането, които са абсолютно неподходящи за начинаещи, тъй като при някои от тях няма да можете да заемете даже изходната позиция, ако не притежавате определено ниво на гъвкавост. Сякаш авторите на тези уроци, вече постигнали добри резултати, са изгубили чувството си за реалност и са забравили от какво са започнали самите те преди много години. Не се разстройвате, ако видите кратко видео с успешни разтягания на млади хора, каквито вие не можете да направите. Вие даже не можете да си представите колко време им е било необходимо да постигнат това. Всеки от тях има зад гърба си доста години занимания с гимнастика или балет.

Като начало изберете най-простичкия комплекс упражнения. Ще го усложнявате постепенно с развитието на гъвкавостта.

Разбира се, най-надеждния и безопасен начин е да се запишете в някой фитнес клуб, но отчитайки финансовото положение на много от нас, по-добре е да се занимавате у дома, използвайки видеоуроци или литература, написана от квалифицирани специалисти.

1. Никога не започвайте упражненията за разтягане без предварително загряване на мускулите в течение на 10-15 минути (леко аеробно натоварване, подскоци, присядания и др.). Даже хората каучук не си позволяват да правят нещо без загрявка. Само не се престаравайте – ако мускулите са преуморени, те трудно се поддават на разтягане.

2. Използвайте както статични, така и динамични упражнения (махове и присядания) и никакви резки движения.

3. Винаги дръжте гърба си изправен.

4. Никога не изправяйте тялото от наклон напред, докато краката ви са прави. Преди изправянето непременно леко сгънете краката в коленете. Така се застраховате от травми в областта на кръста.

5. Започнете с 8-10 повторения на всяко упражнение или с 30 секунди статично разтягане. Не допускайте болка или силен дискомфорт.

6. Старайте се да отпуснете онзи мускул, който разтягане и да концентрирате вниманието си върху него.

7. Поемете въздух в изходно положение и издишайте по време на разтягането.

8. Излизайте от разтегнатото положение бавно и плавно.

9. Не бързайте да увеличавате натоварването и не се стремете към бързи резултати.

10. Не се поддавайте на мързела, изпълнявайте упражненията всеки ден и с удоволствие.

Но преди да започнете да се занимавате с физически упражнения, които ще върнат гъвкавостта на тялото ви, непременно се консултирайте със своя лекар. При отсъствие на противопоказания проявете настойчивост и търпение. Без да си поставяте твърди срокове, вие ще постигнете завиден успех в разтягането, а с това – здраве, увереност в себе си и добро настроение.