Бързо огнище или барбекю от бетонни блокчета

10
3187
Добави коментар

Нееднократно сме засягали идеи за изграждане на огнище или барбекю от бетонни блокчета, но тук отново ще се спрем на тази възможност, която е едно много бързо и ефективно решение за готвене на открито. Бетонните блокчета или тухли са широко разпространени, със стандартни размери и позволяващи лесното създаване на най-различни конструкции. От друга страна, те са перфектен ограничител на огъня, както и своеобразен капан за отделената при горенето топлина. Ето защо, ако възнамерявате да ползвате огън на открито, а нямате изградено огнище или барбекю, то блокчетата ще решат проблема. Ако не възнамерявате да правите голяма конструкция, свързването на блокчетата може да не е необходимо, а да се разчита само на естествената им тежест за стабилност. В този случай, след приключване на кулинарното забавление, ще можете също толкова бързо и лесно да демонтирате огнището.

В предходни публикации сме описвали различни подходи – от Изграждане на котлон от блокчета, до направата на Голямо градинско барбекю.

Изборът на модел и размери е въпрос на индивидуално решение, като при по-големите изпълнения има и редица детайли, които е добре да се съобразят. Хубавото в случая е, че дори и едно бетонно блокче е достатъчно за малко огнище, а според наличната скара, която в края на краищата е основата за печенето, блокчетата могат лесно да се преподреждат по хоризонтала или вертикала. Ако конструкцията е четиристенна, т.е. затваря от всички страни огъня, то поставянето на капак върху нея, след получаването на жарава, ще позволи и готвене чрез опушване, както е при класическите барбекюта – подход, който сме описвали в идеята за Направа на голямо барбекю.