Партията на Макрон с убедително мнозинство в следващия парламент

1
465
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Въпреки мнозинството обаче, тази победа носи много несигурност на Франция заради липсата на ясна опозиция и ниската избирателна активност на вота

Движението на френския президент Еманюел Макрон „Република, напред!“ и коалиционният им партньор от „Демократично движение“ печелят безапелационна победа на парламентарните избори в страната, вземайки общо 352 места в 577-членното Национално събрание на Франция.

Победата осигурява на френския президент абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, което ще му позволи да проведе мащабните реформи в трудовото законодателство на страната. 

Десните партии са спечелили общо 128 места, докато левите партии: 48 места. Същевременно крайната левица получиава 28 места, а крайноконсервативната „Национален фронт“ на Марин льо Пен – 8 места. Самата Льо Пен, която беше опонент на Макрон на президентските избори, успя да влезе в парламента.

Въпреки ясното мнозинство в парламента, резултатът от вота може да се тълкува и като разочароващ. Социологическите проучвания, както и резултатите от първия тур на изборите предричаха на Макрон дори над 400 места, като ако това се беше случило, той щеше да постигне най-голямото мнозинство в историята на Петата република от близо 60 години. 

Друг важен момент във втория тур на френските избори беше и изключително ниската избирателна активност, като до урните са отишли едва около 40% от имащите право на глас. 

Според критиците на Макрон  Франция навлиза в период на голяма несигурност, заради защото при липсата на силна парламентарна опозиция остава само уличният натиск като възможност да се коригират управленските решения.

Въпреки това най-големите губещи са социалистите – годините на тяхното управление се окааха белязани от висока безработица, отлагани реформи, терористични нападения и загуба на национално самочувствие, което доведе и до срива в резултатите, коментира АФП.

Източник: АФП