Ван се заби в пешеходци край джамия в Северен Лондон

1
420
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Нападателят е арестуван, а властите разследват терористичен акт срещу богомолци

Един е убит, а няколко души са пострадали, след като ван се вряза в тях пред джамия в северен Лондон, предаде Ройтерс. 

Според данни на местната полиция 48-годишният шофьор на микробуса е арестуван, като според „Дейли мейл“ той е бил бял и гладко избръснат. Той е бил отведен в болница, за да се прецени психическото му състояние.

Инцидентът е станал пред джамията край Финсбъри парк. Там пострадалите са се молели по случай свещения за мюсюлманите месец Рамадан. 

„Един човек загина на място. Осем души, пострадали при нападението, бяха откарани в три болници, а на двама души беше оказана медицинска помощ на място“, се казва в съобщението на полицията.

Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като „терористично нападение срещу богомолци“. В свещения месец рамазан вярващите мюсюлмани отиват в джамиите след ифтар – прекъсването на постите след падането на нощта – за да се помолят около полунощ. 

„От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия“, заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че полицията разследва случая като възможно терористично нападение.

Атентатът е сходен с този от Моста Лондон преди 2 седмици, когато автомобил се вряза в пешеходци и бяха ранени десетки. Той обаче беше проведен от ислямисти, заклели се в „Ислямска държава“.

Източник: Ройтерс, Би Би Си