възли на щитовидната жлеза

2
339
Добави коментар

Симптоми

Възлите на щитовидната жлеза обикновено не предизвикват симптоми. Но симптомите могат да включват по-видими бучки на врата или гърлото, болки във врата, пресипналост, затруднено преглъщане или дишане, внезапна загуба на тегло, и ускорен пулс.

Описание на състоянието

Щитовидният възел е често срещан, анормален растеж на щитовидната жлеза, която регулира растежа и метаболизма. Йодният дефицит, състоянието  на щитовидната жлеза, киста, възпаление или рак може да предизвика възли на щитовидната жлеза. Те са почти винаги доброкачествени или неракови, и само в редки случаи са признак на рак на щитовидната жлеза. Обикновено не е необходимо лечение на доброкачествените възелчета, но раковите трябва да бъдат отстранени чрез операция. Други лечения зависят от причината.

Какво да очакваме

Ако сте жена на възраст,най-вероятно ще развиете възел на щитовидната жлеза. Най-вероятно няма да имате никакви симптоми, въпреки че може да видите или усетите бучка на врата си или да имате проблеми с преглъщането. Вашият лекар може да бъде този, който ще открие възела  по време на рутинен медицински преглед. Много е вероятно, бучката да е доброкачествена и вашият лекар просто ще иска да янаблюдава на всеки шест до 12 месеца. Но лекарят може да искат да го намали или да я премахне хирургически, ако имате проблеми с дишането или преглъщането, ако възела е голям. Макар и рядко, рак на щитовидната жлеза във възелче е най-вероятен, ако сте под 30 години или над 60. Вие се нуждаете от операция.

Рискови фактори

Семейна история за възли на щитовидната жлеза или рак на щитовидната жлеза, стареене,жени, и излагане на радиация увеличива  риска от развитие на възли на щитовидната жлеза.

Интересен факт

Около 1 на всеки 10 души в САЩ има възли на щитовидната жлеза.

Лечение

Лечението може да включва : • мониторинг • хормони на щитовидната жлеза  или друга терапия, за да се свие бучката • хирургия

Как да се предпазим сами

Уверете се, че спазвате по график прегледите, ако Вашият лекар е решил да наблюдава доброкачествен ли е  възела на щитовидната жлеза .

Кога да посетим лекар

Ако почувствате, че възелчето расте на врата Ви или имате проблеми с преглъщането или дишането, вижте вашия лекар.

Как се диагностицира

Лекарят ще снеме анамнеза и ще направи физикален преглед. Лекарят може да направи кръвни изследвания, фина иглена биопсия, или сканиране на щитовидната жлеза  или ултразвук.

Знаете ли че

• Опра Уинфри, Ким Катрал, и Самосвали Гор имат заболявания на щитовидната жлеза, които могат да причинят възли на щитовидната жлеза. • Жените са четири пъти по-склонни от мъжете да развият възли на щитовидната жлеза. • Хората, които живеят в райони на света с недостатъци на йод имат повече възли на щитовидната жлеза.

Факт

Само 5% от възлите на щитовидната жлеза са рак на щитовидната жлеза.