Атопичен дерматит

5
565
Добави коментар

Симптоми

Сухота на кожата и сърбеж, зачервяване, напукване, подуване, секреция (освобождаване на бистра течност), сгъстяване, лющене.

Описание на състоянието

Атопичният дерматит е често срещано кожно заболяване, което се появява най-често в първата една година от живота. Макар че може да е доживотен проблем, е рядко срещано да се появи за първи път при възрастен човек. Хора, които страдат от астма, сенна хрема или атопичен дерматит често предават атопичният дерматит на децата си. Много деца, които страдат от атопичен дерматит развиват сенна хрема и астма. Атопичният дерматит представлява червени, люспести петна, които сърбят изключително много. Дразнителите и алергените могат да ги влошат. Лекарствата и промените в начина на живот помагат за подобряването им.

Какво да очакваме

Атопичният дерматит може да се появи в много ранна възраст в първите 2-3 месеца и да изчезна преди навършването на годинка. При някои деца се подобрява и след това се връща в тинейджърските или възрастните години. Около половината от децата продължават да страдат от него и като възрастни, макар че с възрастта и остротата му намалява. Ако изчезна напълно може би имате изключително суха кожа. Тежестта на атопичният дерматит зависи от това колко голямо пространство покрива, колко го разчесвате и дали се е инфектирал. Може да успеете да премахнете напълно малко петно атопичен дерматит с овлажняване. Голямо и силно сърбящо петно ще се нуждае от дерматологична грижа. Видът на кожното петно може да помогне в определянето на алергена или дразнителя, който го причинява. Атопичният дерматит може да навлезе в ремисия за месеци и години. Ранното му лечение може да го направи по-малко обострен. Атопичният дерматит може да направи децата немирни и раздранени. Децата могат да получат обрив в сгъвките на лактите или коленете, около устата, по китките, врата или глезените. Може да облизват устните си много, ако имат възпаление около устата, причиняващо болезнени цепнатини. При възрастни също може да се появи в сгъвките, по лицето или като обрив по цялото тяло. Чувствителност към алергени като акарии, прах, храни или към дразнители като например дим от цигари, вълнени облекла, парфюм или хлор могат да предизвикат пламвания на обривите при възрастните. Дете, което страда от атопичен дерматит има около 50% шанс да страда от него и като възрастен, макар че с възрастта и заболяването става по-леко.

Рискови фактори

Гени (член на семейството с атопичен дерматит, астма и сенна хрема); нарушения на имунната система; възраст под 5 години; хората от развитите страни; замърсен град и студен климат увеличават рискът за поява на атопичен дерматит.

Интересен факт

Около 20% от децата и 3% от възрастните хора страдат от атопичен дерматит.

Лечение

Лечението може да включва:

 Разработване на специален режим за грижа за кожата. Намаляване на излагането на алергени. Кортикостероиден крем или мехлем. Перорални кортикостероиди. Антибиотици, ако има инфекция. Антихистамини. Лекарства за потискане на имунната система. Терапия с ултравиолетова светлина. Как да се предпазим сами

Стратегиите за самостоятелни грижи при атопичен дерматит включват:

 Вземане на душ или къпане с хладка вода и използването на мек сапун; Често овлажняване на кожата, особено веднага след баня; Поддържане на къси нокти; Носене на памучно облекло; Избягване на алергени и дразнители; Приемане на антихистамин през нощта, за да се избегне неволното разчесване; Незабавно лечение на кожните инфекции; Избягване на прегряване; Избягване на стрес. Кога да посетим лекар

Посетете лекар, ако имате симптоми на атопичен дерматит като например сърбеж, суха кожа, зачервяване, напуквания, подувания, лющене и секретиране от кожата.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар Какво може да причинява този обрив?Какво лечение е необходимо?Колко дълго ще се задържи обривът?Какво да направя, за да предотвратя повторната му поява? Как се диагностицира

Лекарят ще прегледа кожата Ви, ще Ви снеме анамнеза, може да направи тестове, включително алергични тестове, за да се идентифицират алергените, които предизвикват състоянието.

Влошаване на състоянието

Емоционални фактори като стрес, гняв или големи промени в живота; кожни дразнители; излагане на алергени; влажна или суха кожа; бактериални инфекции.

Знаете ли че 90% от хората с атопичен дерматит са го получили за първи път преди 5-годишна възраст.Около половината от хората с тежък атопичен дерматит развиват астма или сенна хрема.Деца с атопичен дерматит често са алергични към мляко и млечни продукти, ядки и миди. Факт

Атопичният дерматит често се влошава при деца, когато те имат настинка или инфекция.

Вид на болестта

Често срещано състояние.