Какво е топлинен удар?

9
283
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

По-възрастните хора непрекъснато ни повтарят, че трябва да слагаме шапка, когато излизаме навън лятото, за да не слънчасаме.

Така се намалява значително шанса да ни сполети топлинен удар. За да сме още по-спокойни, трябва да пием и много вода.

Какво е топлинен удар?

Слънчасването или топлинният удар е, когато сме стояли прекалено дълго на слънце и се предизвиква от високата температура. Инсолацията, както е медицинският термин на топлинния удар, е състояние на хипертермия – която от своя страна се получава, когато сме се излагали на слънчевите лъчи прекалено дълго време. Топлинен удар може да ни сполети и ако сме били прекалено продължително време на горещ и влажен климат.

Човешкият организъм може сам да се предпази от инсолация – това става чрез изпотяването. Благодарение на потта тялото ни се охлажда. Но ако продължително време сме под слънчевите лъчи или пък на много топло, дори и потта не може да ни помогне. Тъй като изпарението на потта не може да поддържа адекватно телесната температура и тя започва да се повишава. Тялото допълнително се обезводнява и ако не приемаме достатъчно количество вода. На висок риск от топлинен удар са изложени работниците, които работят на открито. Също така, ако стоим продължително време на плажа, с коктейл в ръка, това също може да доведе до слънчасване, тъй като алкохолът и кафето водят до обезводняване.

Как да разберем, че сме слънчасали?

При топлинен удар човек започва да се чувства отпаднал, да го боли главата, да му е топло. Но най-характерното за слънчасването е, че започва да ни се върти всичко, да ни се гади и повръща. Това е сигурен симптом, че сме слънчасали.

Какво трябва да правим при топлинен удар?

Най-сигурното е да се полеете с вода. При топлинен удар или слънчасване незабавно трябва да застанете на сянка и прохладно място. Трябва да стоите в полуседнало положение и да си разхлабите дрехите. Трябва да се напръскате с вода и на главата да си поставите студен компрес. Може да си сложите мокри кърпи на гърдите, корема и гърба. Добре е да поемате студени подсладени или подсолени напитки или вода. Ако е възможно, за охлаждане може да се използва и вентилатор, като преди това кожата се мокри с вода. В по-тежки случаи трябва незабавно да се повика лекар.

Каква е разликата между слънчев и топлинен удар?

Разликата при топлинен и слънчев удар е в това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце. При него най-неприятното усложнение е, че спира отделянето на пот, за разлика от слънчевия удар. Топлинен удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха и на открито.