40 факта, които вероятно не знаете за България

14
289
Добави коментар

Разположена на юг от Румъния, България е прекрасна европейска държава. Всъщност  тя е първата, която посетих – докато бях на кратко пътуване във Велико Търново. Това пише Биляна, пътуващ блогър в Owl over the world, споделящ 40 факти  за България.

Ще се изненадате, но много от тях ще са нови, дори и за българите – затова не забравяйте да прочетете всички тези интересни и забавни неща за България.

Красива страна, с невероятна природа, прекрасни села, приятелски настроени хора, вкусна храна и е изключително достъпна страна. Имаме и богата история, и добре съхранени традиции. Много хора обаче дори не са чували за България…

Ще се опитаме да поправим тази грешка.

Ето 40 факта за България!

България е една от най-старите европейски държави, създадена през 681 г.Оттогава България е единствената държава, която не е променила името си.България е на трето място в Европа по броя на ценните си археологически паметници след Италия и Гърция.Александър Невски е най-старата автокефална славянска православна църква в света.Българската армия никога не е загубила нито един флаг в битка.Кирилицата стана третата официална азбука на ЕС след присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г.В България е открито най-старото златно съкровище (3000 златни обекта, датиращи от повече от 6000 години ).Древният български календар е обявен за най-точен в света от ЮНЕСКО през 1976 година.Пловдив е най-старият „жив” град в Европа.България е четвърта по света в университетското образование на глава от населението.Българската народна песен „Излел е Дельо Хайдутин“ бе изпратена в космоса на борда на Американската космическа сонда Вояджър I.Почти една трета от България е покрита с гори.Военновъздушните сили на България разработили първата военновъздушна бомба във военната история. По време на Първата балканска война бомбата се използва на 16 октомври 1912 г.Първата жена в света, участвала във военнен полет,  е българката Райна Касабова.Най-високият връх на Балканския полуостров е връх Мусала. Разположено е в Рила планина, издигащ се на 2925 м над морското равнище.България е дом на траките, известният герой Спартак е роден в България.

16. България произвежда до 85% от световното розово масло. Розите, отглеждани в Розовата долина на България (Казанлък), са основна съставка в производството на парфюми.

17. Гайдата (известна като „гайда“ в България) е традиционен български инструмент. Другите държави, които използват гайда като инструмент, са Ирландия и Шотландия.

18. Българското кисело мляко е най-доброто в света, повярвайте ми. Lactobacillus bulgaricus, който дава уникален вкус на киселото  мляко, се среща само в България.

19. България е втората страна в Европа с най-голям брой естествени минерални извори. България е рай за СПА туризъм.

20. Българите кимат за „не“ и разклащат главите си за „да“.

21. Именните дни се празнуват в допълнение към рождените дни и дори за някои хора са по-значими.

22. Българинът приветства пролетта с Баба Марта. Всяка година на 1 март българите се раздават мартеница на своите приятели, за да ги поздравят за началото на пролетта и за здраве. Мартеницата се носи, докато не видите щъркел или цъфтящо дърво.

23. Българите разливат вода пред вратата за успех. Когато член на семейството напусне дома за специално събитие като първия ден от училище, бала, преди изпита, за сватби и т.н., другите членове на семейството разливат вода пред вратата, преди да замине с думите: „Да ти върви по вода”.

24. Българинът празнува Трифон Зарезан вместо Свети Валентин. 14 февруари е Ден на винопроизводителите и хората празнуват любовта към виното.

25. Първият цифров ръчен часовник в света бил изработен от българина Петър Петров.

26. Първият компютър е изобретен от Джон Винсент Атанасов, който има български произход.

27. Българският национален отбор по футбол завърши четвърти в Световната купа през 1994 г.

28. Българинът Дан Колов е първият борец в света с 1500 победи и 2 загубени мача.

29. За 29 години досега никоя жена не успява да победи рекорда на българската Стефка Костадинова за висок скок на Световното първенство в Рим със сензационните 2.09 метра.

30. България е една от най-големите страни износителки на вино в света. Винопроизводството има дълга история, датираща от тракийско време.

31. България се нарежда на трето място в Европа по биоразнообразие с ред редки и ендемични видове.

Българското знаме се състои от три цвята: бяло, зелено и червено, разположени хоризонтално отгоре надолу. Белият е символ на надеждата, зеленото е символ на прекрасната природа и червеното е символ на кръвта, напоена в нашите земи.За повече от 700 години България е била два пъти по-голяма от сегашния си размер, простирайки се на три морета – Егейско, Адриатическо и Черно море.В България има 142 курорта – 26 морски курорта, 56 планински курорта и 58 балнеологични курорта. В България има 9 обекта на ЮНЕСКО. 7 културни обекта (Рилски манастир, Боянска църква, Древен град Несебър, Казанлъшка тракийска гробница, Мадарски конник и скалните църкви в Иваново) и 2 природни забележителности (Национален парк Пирин и природен резерват Сребърна).България има един от най-бързите интернет връзки в Европа. София е една от най-достъпните европейски столици за посещение.Българските жени са класирани сред най-красивите в света. (Мъжете са късметлии! )София, столицата на България, се намира само на 15 минути от Витоша.