Ако имате шум в ушите – прочетете ! Тинит – Шум в ушите

4
400
Добави коментар

Известно също като

Звънене в ушите

Симптоми

Тинитът може да причинява бръмчене или звънене, обикновено и в двете уши. Някои хора намират звука толкова тягостен, че имат проблеми със съня, слуха и не могат да мислят ясно.

Описание на състоянието

Тинитът е звънящ, бръмчащ, цъкащ, съскащ или тътнещ звук в ушите. По-възрастни хора със загуба на слуха, хора с увреден слух породен от силни звуци, като например музикани, работници във фабрики, строителни работници и други, са по-податливи към тинит. Тинитът обикновено е умерен. Повечето хора свикват с него. Рядко е признак за сериозен здравословен проблем. Все пак, тежките случаи могат да са осакатяващи, причинявайки депресия, проблеми с паметта, притеснителност и умора. Леченията могат да помогнат в успокояване на симптомите или да изчистят основният проблем.

Какво да очакваме

Много неща предизвикват тинит: Силни звуци, прекомерно количество ушна кал, високо кръвно налягане, ушни или синусни инфекции, проблеми с щитовидната щлеза, болестта на Мениер и дори странични ефекти от някои лекарства. В зависимост от причината, тинитът може да отмине от само себе си или да се влоши. Много хора свикват със звука. Леченията могат да подобрят загубата на слух или да прекратят звъненето на тинита. Понякога контролиране на причиняващото заболяване или промяна в приеманите лекарства може да изчисти симптомите.

Рискови фактори

Излагане на силни шумове на работа или у дома увеличава риска от тинит. Тинитът е по-често срещан при хора, които са бели, мъже и в напреднала възраст. Слушалки, които се поставят вътре в ухото също често предизвикват тинит.

Интересен факт

Тинитът засяга близо 1 на всеки 5 души на възраст от 50 до 65 години.

Лечение

Лечението за шума в ушите включва:? В

Почистване на излишната ушна кал? ВСлухови апарати, за шум в ушите, причинен от загуба на слух? ВЗвукови генератори, и устройства, някои малки колкото слухови апарати, които издават звук, който заглушава звъненето или бръмченето? ВАнтидепресанти, които да помогнат със спането? ВХирургия за някои от причинителите на тинит. Как да се предпазим сами

Носете тапи за уши, за да намалите излагането си на силни шумове. Това може да помогне  да се предотврати влошаването на тинита. Ако пушите, откажете цигарите. Не използвайте памучни тампони за почистване на ушния си канал, може да избутата ушната кал навътре, по този начин влошавайки симптомите си. Опитайте да намалите солта и кофеина в диетата си. Опитайте да не се съсредоточавате върху шума, стига да е възможно. Упражнения за релаксиране и дълбоко дишане могат да помогнат.

Кога да посетим лекар

Ако имате симптоми на тинит, които ви притесняват, посетете лекар. Запазете си час при лекар в най-кратък срок, ако звукът започне внезапоно, засяга само едно ухо, появява се заедно с други симптоми, като например виене на свят.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар Можете ли да ми кажете, защо имам тинит?ВМоже ли едно от лекарствата, които приемам да причинява тинит?ВКакво мога да направя за да намаля звъненето?ВИмам ли някаква загуба на слух?ВМоже ли причинителя да е друго, основно заболяване? Как се диагностицира

Лекарят ще прегледа ушите ви и ще тества слуха ви. Може да имате нужда от слухов специалист. Може да имате нужна от образна диагностика, като например скенер или ЯМР.

Влошаване на състоянието

Силни шумове, тютюнопушене, кофеин, излишна сол в диетата си и стрес.

Знаете ли че Тинитът засяга доста от известните музиканти, включително Барбара Стрейзънд, Пийт Таунсенд, Боно, Нийл Йънг и Лудвиг фон Бетховен.?ВУилям Шатнър и Ленърд Нимой страдат от тинит, причинен от ескплозия на снимачната площадка на Стар Трек филма.?ВСред войници, завръщащи се от Ирак и Афганистан, тинитът е едно от най-често срещаните наранявания.?ВИмето тинит идва от латиснката дума, означаваща „да звъниш като камбана“. Факт

Над 200 лекарства предизвикват тинит като страничен ефект, включително масови лекарства като аспирин и някои антибиотици.

Вид на болестта

Общо заболяване, често срещано