Шийна дискова херния

4
341
Добави коментар

Известно също като

Шиен диск, Шийна радикилопатия, изместен диск, разкъсан диск.

Симптоми

Симптомите на шийна дискова херния включват болка във врата, рамото или ръката. Може също да причини изтръпване, слабост или скованост в врата или ръката.

Описание на състоянието

Шийната дискова херния е проблем с един от дисковете, които омекотяват костите в горната част на гръбначният стълб. Появява се, когато диск в горната част на гръбначният стълб се измести от обичайната си позиция. Остаряването, нараняване или растежения, като от падане или ПТП, често го причиняват. Дисковата херния може да причинява болка във врата, раменната лопатка и ръката. Също може да причини скованост или изтръпване. Болката обикновено се появява само от едната страна.

Какво да очакваме

Симптомите на шийна дискова херния могат да варират от човек до човек. Може да се усеща като тъпа болка или да причинява силна болка. В някои случаи, болката може да започне бавно и постепенно да се влоши в определени позиции или с определени дейности. Повечето случаи на шийна дискова херния се лекуват с почивка, обезболяващи без рецепта и физиотерапия. Но някои хора могат да имат нужда от други лечения, като стероидни инжекции или операция.

Рискови фактори

Може да сте с повишен риск от шийна дискова херния ако сте на възраст от 35 до 45 години или ако играете спортове като футбол, гимнастика, хокей или ръгби.

Интересен факт

Изследванията показват, че около 10% от хората на възраст под 40 имат шийна дискова херния, но много нямат никакви симптоми.

Лечение

Лечението за шийна дискова херния може да включва:

Обезболяващи лекарства.Стероидни инжекции.Физиотерапия.Операция. Как да се предпазим сами

Можете да помогнете в облекчаването на шийната дискова херния у дома като:

Приемате обезболяващи, продавани без рецепта.Прилагане на лед или топлина върху наранената зона.Упражненията или загрявки, по лекарска насока.Избягване на прекомерното залежаване. Кога да посетим лекар

Посетете вашият лекар ако имате болка във врата, рамото, ръката или изтръпване, което не изчезва. Търсете спешна медицинска помощ незабавно, ако имате болка във врата придружена от скованост или слабост.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Има ли лекарства, които мога да приемам? Какви са страничните ефекти? 2. Има ли лекарства, храни и други дейности, които трябва да избягвам? 3. Какви упражнения мога да направя за да облекча симптомите си? 4. Какви алтернативни терапии могат да ми помогнат? 5. Смятате ли, че състоянието ми ще се подобри или влоши с течение на времето? 6. Препоръчвате ли операция?

Как се диагностицира

За да диагностицира шийна дискова херния, вашият лекар ще снеме анамнезата ви и ще направи физически преглед. Може да имате нужда от рентгенови снимки, томография, ЯМР, миелограма или изследвания на нервите.

Влошаване на състоянието

Движение на врата, кихане, смях или кашлица.

Знаете ли че Дисковата херния най-често се появява при мъже, които са в средна възраст или по-стари, които са въвлечени в напрягаща физическа дейност. Но повечето хора, не си спомнят конкретна случка, която да е причинила разместването на диска.Хората, които играят спортове като футбол, ръгби, гимнастика, гмуркане и хокей, са най-вероятните страдащи от дискова херния.Има 7 прешлена в горната част на гръбначния стълб, наречена шийният гръбначен стълб. Те поддръжат теглото на главата ви. Факт

Само около 8% от дисковите хернии в гръбначният стълб са във врата. Най-обичайното място за разместен диск е долната част на гърба.

Вид на болестта

Хронично заболяване.