Борисов: Единственото ми искане за изтребителите е да са нови

2
389
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Премиерът заяви насока за подобряване на жп транспорта и купуване на нови локомотиви и вагони

Единственото ми изискване за самолетите е да са нови. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на публична дискусия между България и САЩ по измеренията на евроатлантическата солидарност през българското председателство на ЕС и новите перспективите пред българо-американските съюзнически отношения, цитиран от агенция „Фокус“.

В момента България разглежда два варианта на самолети, които трябва да бъдат закупени за армията. Единият вариант са стари F-16, които да бъдат купени от Португалия. Другият вариант са нови самолети „Грипен“, произвеждани в Швеция. Темата скара президента Румен Радев, който настоява за новите самолети и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото американските самолети са по-добър вариант.

„За самолетите – единственото ми изискване е да са нови. Така и така ще се вадят купища пари за тях, поне да са нови. Надявам се и в лицето на държавите, с които преговаряме, това да стои на тяхното внимание“, посочи той. Борисов подчерта, че няма да се вкара в темата кой самолет е по-хубав.

Премиерът коментира и темата за присъединяването на България към Еврозоната. Според него всичко зависи от Европейската централна банка (ЕЦБ), но ефектите за страната ни задължително ще бъдат положителни. 

„Това гарантира инвестициите, намалява лихвите по кредитите и на никого не можем да се сърдим, че Европа минава на 2-3 или повече скорости. Затова ние като политическа воля и процеси продължаваме да работим по темата. По показатели имаме всичко – имаме стабилна банкова система. В САЩ минаха избори, има ново ръководство и нови виждания по много от темите. Не мога да се съглася с излизането от Споразумението за климатичните промени, защото съм участник и знам с каква загриженост ЕС започна, отстоява и прие това споразумение. Нито една канализационна система успява да поеме водата, когато е над 35 л/кв. м“, допълни премиерът. 

Борисов препоръча и да се поръчат нови влакове и локомотиви, за да стане по-комфортен и сигурен превоза чрез БДЖ. 

„Автомагистрала „Тракия“ стана тясна. Искаме и стратегически да променим мисленето в самия транспорт. Говоря конкретно за влаковете. Не може от 2006 г. да са купени влаковете и да не са си ги платили. Това трябва да го решим и трябва да се поръчат нови влакове и локомотиви, за да стане комфортен превозът и за София-Бургас да се ходи за 3 часа. Ще има Интернет вътре. Сега всичко се движи само с коли, вътре с по 1 човек“, посочи премиерът.

„Ако за нещо съм неотстъпчив, това е кохезионната политика. С метрото все едно правим нов град. Убеден съм, че без (магистрала) „Хемус“ България след 10 години ще е тежко разделена на Север и Юг“, очерта някои от приоритетите си Борисов.

Източник: Агенция „Фокус“