Картофени гъбки | Art senses – артистични идеи за интериор и градина

11
802
Добави коментар

Както вече сме отбелязвали, картофите могат да бъдат комбинирани с десетки различни вкусове и продукти. Това обаче по никакъв начин не омаловажава възможностите за приготвянето им като отделно ястие, което да се сервира самостоятелно или комбинирано с други блюда. Тук ще акцентираме върху една артистична идея за задушени в масло картофи с форма на гъби. Необходимо е да се отбележи, че макар и да не разполагаме с много думи за тези кореноплодни, те всъщност са вид с изключително многообразие от цветове, размери, форми и най-важно вкусови качества и характеристики на състава. Някои са с по-високо съдържание на нишесте от други и т.н. Ето защо, едни са по-подходящи за салати, други за пюре, трети за готвене. При всички положения познаването на избрания за приготвяне сорт, ще гарантира добрия резултат. Тази идея е най-вкусна с пресни картофки. Нужни са ви още подправки (пресен или сушен копър или други подправки – от чубрица до розмарин) на вкус, около 50гр. масло на килограм картофи, сол на вкус и малко вода за задушаването. Естествено, маслото може да се замени с растителна мазнина.

Начин на приготвяне:

Измивате много добре и пристъпвате към работа. Тъй като в рецептата формата е от водещо значение, то трябва да сте наясно как ще я постигнете. Можете да го направите чрез изрязване на ръка с малък нож, при което най-вероятно ще ви се наложи да изхвърлите изрезките или да работите по показания на снимките начин. При него, с помощта на нож и уред за почистване на ябълки (или чушки за по-големи картофи), директно се оформя пънчето на „гъбката“, а останалата част също може да се използва и дори напълни. Подготвяте необходимото ви количество, поставяте в съда за печене, осолявате, добавяте подправките и мазнината, наливате течност, покривате и задушавате на около 170 градуса до пълна готовност. Трябва да знаете, че консумацията на недобре термично обработени картофи е крайно непрепоръчителна.

Друг вариант е да се смесят с предварително нарязани и запържени бекон и лук и да се задушат в животинската мазнина. Това, както и всеки различен подход, са по скоро въпрос на вкус, а не толкова на кулинарни възможности.