Могат ли подправките да лекуват?

2
307
Добави коментар

Да, резултатът е положителен: подправките могат да лекуват. Заради тях са водени войни, за тях са жертвани царства, в търсене на тях са откривани нови земи. И в древността, и векове по-късно подправките често са били по-ценни от златото. Но преди да станат разменна монета, са били ползвани като лекарства.

Куркумата, карамфилът, канелата, кориандърът, джинджифилът и черният пипер са едни от най-старите подправки, чиято употреба датира от времето на първите цивилизации в света. В древноиндийските текстове отпреди 3000 години, писани на санскрит, има описания на употребите на различни подправки с терапевтична цел. В древните медицински текстове от Китай също са посочени множество начини за лечение на стотици здравословни проблеми с подправки, посочва д-р Бхарат Агарвал  в книгата си „Лечебните подправки” (издателство” Изток-Запад”).

Съкровищата на растителното царство

Подправките съдържат изобилие от фитонутриенти – съединения от растителен произход, които даряват здраве и могат да лекуват по разнообразни начини. Много от тях са мощни антиоксиданти, които контролират и обезвреждат свободните радикали .  Фитонутриентите имат и противовъзпалителни свойства – дори хроничните, леки възпаления са свързани с развитието на много от нашите най-изтощаващи и смъртоносни здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет тип 2 и болест на Алцхаймер.

Лечебната сила на подправките се дължи и на високото съдържание на етерични масла в тях – веществата, които придават характерния им аромат (думата „етерични“, използвана от химиците, означава бързо изпаряващи се масла, които не оставят петна и миришат като растенията, в които се съдържат). Епидемиологичните изследвания, които изучават връзките между диетата и здравето, показват, че при население с богата на подправки диета процентът на раковите заболявания е по-нисък. В САЩ напр. заболеваемостта от рак на дебелото черво е 3 пъти по-висока в сравнение с Индия, която е известна с богатата си на подправки кухня. В Индия се наблюдава и най-ниското ниво на заболеваемост от Алцхаймер в света.

Гърция, която е добре позната със здравословната си диета, богата на чесън, лук, розмарин и майорана, се радва на нисък процент на сърдечни заболявания.

В Испания, страната, която консумира най-много шафран, са регистрирани ниски нива на „лошия“ LDL холестерол, който запушва артериите и увеличава риска от сърдечни болести. И все пак, вероятно бихте попитали вие, не може ли човек да си набави всички тези фитонутриенти от плодовете и зеленчуците? Ще ви отговоря без заобикалки – не.

Подправките съдържат множество уникални фитонутриенти. Ето само няколко примера:

• Пиперинът, съединението, което ви кара да кихате, когато ядете черен пипер, защитава мозъчните клетки и притежава още много други лечебни свойства.

 • Тимоквинонът, силен имуностимулант, се намира само в индийската подправка черен кимион.

• Карбазоловите алкалоиди, които са ефективни в борбата срещу диабет тип 2, рак на дебелото черво и болест на Алцхаймер, се намират само в индийската подправка къри лист.

• Галангал ацетатът, който облекчава артрита, се съдържа само в азиатската подправка галангал.

 • Диосгенинът, който се съдържа в чимена, има свойството да успокоява възпалението и да убива раковите клетки.

 • Анетолът, който се съдържа в анасона и резенето, облекчава менструални спазми и колики при бебетата.

 • Евгенолът, на който се дължи специфичният аромат на карамфила, е силно природно обезболяващо средство.

• Розмариновата киселина превръща розмарина в един от най-мощните антиоксиданти

• Джинджеролът в джинджифила успокоява при гадене. • Хидроксицитричната киселина, която изобилства в индийската подправка кокум, има силно потискащо апетита действие (и вече е водеща съставка в много разработени формули за намаляване на теглото).

• Капсицинът, който се съдържа единствено в чилито, може да помогне за облекчаването на симптомите на артрит и псориазис. Тези, както и всички останали съединения, за които предстои да про четете в „Лечебните подправки“, имат множество различни свойства, към които спадат и антиоксидантното и противовъзпалителното им действие.

 • Куркуминът има силни противоракови свойства, а изследванията показват, че може да бъде ефективен и срещу редица други болести. Единстве ният източник на куркумин е подправката куркума.

Многобройни ползи от консумацията на подправки

Много от подправките са силни съюзници в борбата с микробите – бактерии, вируси и гъбички.

Ограничават отделянето на хистамин – биохимикалът, който причинява симптомите на алергия. Укрепват имунната система.

Регулират нивата на кръвната захар и инсулина, като така предпазват и лекуват от диабет. Успокояват нервите, тревожността и болката. Подобряват метаболизма и изгарят калории. Ролята им е подобна на тази на хормоните – балансират, подсилват и регенерират тялото. Отпускат мускулатурата на храносмилателния тракт и така облекчават чревните смущения. С тези и още много от присъщите им свойства те могат дори да забавят стареенето.

Какво представляват подправките?

Представете си въглен, който се превръща в диамант.. Подправките са вид храна, ароматни са, консумират се предимно в изсу шен вид и са части от растения – корен, кора, стъбло, пъпки, цвят, листа, плодове, семена. Обагрени са в най-разнообразни цветове и нюанси – яркочервено, оранжево, кафяво, зелено, черно, бяло.

За разлика от билките, всички подправки са ядливи. Подправките не са билки.

Билките обикновено са листа и невинаги са ядливи. Например свежите листа на кориандъра са билка, а за подправка се използват семената. Когато листата му се изсушат обаче, се превр щат в подправка. (И все пак, както всички дефиниции, и тази дефиниция не е съвършена. В книгата съм включил няколко растения, които не пасват напълно на горното описание и въпреки това се ползват като подправки. Такъв напри- мер е лукът. Друг пример е лимоновата трева – това са листа, които се използват по-скоро в свежо, отколкото в сушено състояние. За повечето подправки обаче предложената по-горе дефиниция е най-ясният начин за ориентация какво е и какво не е подправка.