Семена на сортове домати Прекос F1 перфектни за оранжерии (супер ранен сорт)

3
438
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 150 бр. семена на сортови домати Прекос F1 за оранжерия), 5 гр. (около 1500 бр.), 10 гр. (около 3000 бр.)
Норма за сеитба: От 15 до 20 грама за един декар.
Реколта: От 8 до 10 тона от декар.
Период на сеитба: През януари и февруари.
Период на разсаждане: През март и април.
Схема на отглеждане: 80/40 см. Прекос F1 са домати, които се отглеждат колово, едностеблено с 4-5 чепки на растение, на всяка чепка по 5-6 цвята.
Вегетация: 30 – 35 дни.
Характеристики на плода: Средноедри, до 150 – 200 грама, червени, твърди и месести, сладки на вкус. В началото имат зелен пръстен, който изчезва при узряване.

В богатия каталог на магазин Semenata.Shop фигурират и специално селектираните семена на супер ранни домати за оранжерия сорт Прекос F1.

Хибридният български сорт е широко предпочитан най-вече за ранното производство през пролетта.

Този сорт се сее в периода от 18-тия до 20-тия ден на декември. Това е възможно само в оранжерия, парник или специален тунел за гледане на доматени насаждения, които се отопляват през студените зимни месеци.

Ако вашата оранжерия, парник или тунел за домати не се отоплява, засяването на сортовите семена на доматите Прекос F1 се прави в периода от 5 до 7 януари.

Ранните домати Прекос F1 за оранжерии имат твърд плод с ярки червени цветове. Те са изключително вкусни, имат месест и плътен плод със сладък вкус и силен доматен аромат.

Този български сорт домати се характеризира с наличието на специфичен зелен пръстен около дръжчената ямичка, но той се маха, щом доматът узрее на 100 процента. Така недвусмислено се познава дори от любителите зеленчукопроизводители дали е време да се оберат доматите и се избягва опасността да наберете заедно с узрелите и зелените все още плодове от растението.

Опитът на специалистите от Semenata.Shop сочи, че този сорт, за разлика от някои други, не е особено високорастящ, което предполага и спецификата на отглеждането му.

От 15 до 20 грама сортови семена стигат за 1 декар сеитбена площ. Добивите пък достигат от 8 до 10 тона в рамките на 25 до 30 дни.

Доматите от българския сорт за оранжерия Прекос F1 имат много висока устойчивост на редица болести, сред които тютюневите мозайки, вертицилиума или фузариума (първа и втора раса), от които страдат много от останалите сортове домати, широко разпространени сред стопаните у нас.

Високи вкусови и естетически качества, ускорено зреене на домата, изключителна възможност за много ранно производство, твърдост на плода, дълга трайност след брането и добри качества при съхранение и транспортиране. Това са само малка част от достойнствата на оранжерийния сорт Прекос F1.

Според наблюденията на специалистите на Semenata.Shop, този най-ранен тип нашенски домат е широко предпочитани за засаждане от частни зеленчукопроизводители и от представители на консервния бранш заради всички тези свои неоценими качества.

Прекос F1 се консумират пресни и свежи във вид на салати, гарнитури и украса към различни ястия и в този си вид могат да се срещнат на всяка трапеза у дома, както и в менютата на редица ресторанти. От тях се приготвят консерви с белени и небелени домати, с нарязани и цели домати, доматени сокове и пюрета, лютеници и кетчупи.