Доказаните лечебни ефекти в 10 плода

26
321
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Всеки плод е като мини пакетирана природна аптека, богат на микро и макронутриенти, фибри, минерали, витамини. Ето доказаните лечебни ефекти в десет плода:

Грейпфрут – Семките му лекуват инфекции. Тестове в лабораторни условия доказват, че консумацията на 5 до 6 семки на ден на всеки 6 часа в продължение на две седмици води до ефективно намаляване на инфекции по пикочните канали и пътища. Ефективно се прилага масло от семките на грейпфрут  при настинки и грип.

Ананас – Ензимът „бромелаин“ в ананаса, освен силен храносмилателен ензим, е и с доказано по-силен ефект от химиотерапевтичния агент 5-флуороурацил при унищожаването на ракови клетки в експеримент с животни.

Диня – Съдържа аминокиселината L-Цитрулин, която по естествен път разрежда кръвта и води до намаляване на кръвното налягане.

Череши – Използват се от древни времена за облекчаване на възпаления и болка. Веществата в черешите са ефективни за намаляване на болката и възпалението, колкото и лекарствата за тези състояния.

Лимон  – помага пи камъни в бъбреците. За пациенти с камъни в бъбреците се препоръчва напитка от лимон и малко мед за подслаждане.

Нар  – подпомага женското хормонално здраве. Учените са открили, че нарът съдържа естествена форма на естрогена, която пази костите здрави. Една чаша сок от нар помага на женското тяло да набави естроген , който намалява в периода на менопауза.

Киви  –  екстрактът от киви подпомага редукцията на лошия холестерол в кръвта. Червената боровинка  – екстарктът или сокът от нея подпомага лечението и  превенцията на възпаление на пикочните пътища.

Кокосов орех – изключително ефективен при язва и гастрит – млякото и водата от кокосов орех имат много силен ефект при облекчаване и лечение на заболявания като гастит и язва.

Ягоди  – по правило всички червени плодове имат особено силно изразени полезни свойства при сърдчно- съдови заболявания. Ягодите оглавяват класацията. Прах или концентриран сок от ягоди подобряват липидния профил и намалят рисковете от атеросклероза при жени с метаболитен синдром. Листата от ягоди се ползват за приготвяне на отвара за засилване и подпомагане на кръвообръщението.

Освен вкусни, плодовете са и полезни за здравето ни. С настроение може да им се наслаждаваме във всички сезони, а информацията за полезните им свойства може да ни подсеща ежедневно дали си взехме няколко вкусни порции здраве за деня.