10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!

25
370
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България! Така е озаглавен материал, публикуван в сайта visitmybulgaria.com. Изданието пише, че „България предлага толкова много невероятни места, които трябва да видите, че може да ви отнеме цял живот, за да го направите“.

И ги класира. Ето 10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!

1. Дворецът в Евксиноград

Строежът на двореца започва през 1882 г. Проектът е разработен от виенския архитект Руплмейер. През тази година българският княз Александър Батенберг приема като подарък. По-късно го разширява до днешните му граници, на около 8 км северно от Варна, простиращ се на 80 хектара. Наричал се е Сандрово (по умалителното име на италиански език на княза – Sandro) но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на Евксиноград (Гостоприемния град) – от гръцкото име на Черно море, Εύξεινος Πόντος (Euxénos póntos).

2. Белоградчишки скали

Белоградчишката крепост се намира на разстояние 1,5 км от град Белградчик сред известните Белоградчишки скали. Крепостта съществува от Римско време. През І-ІІІ в. римляните са построили пътища в новите провинции на империята на Балканския полуостров, както и крепости, които да ги пазят. Мисията на Белоградчишката крепост била да контролира пътя от гр. Рациария (близо до днешното село Арчар в област Видин).

3. Водопадите Крушуна

Крушунските водопади са карстови каскади, разположени в близост до село Крушуна, на около 34 км от историческия град Ловеч, в Североизточна България. Водопадите са уникални със своята живописна природа, буйна растителност, множество кръгли тераси и малки естествени басейни с минерална вода. Основният водопад е висок около 20 метра и се разделя на няколко по-малки по протежение на меките варовикови скали. Има пътека, която позволява на посетителите да изкачат реката и да стигнат до извора на водопада, скрит в пещера.

4. Чудните мостове

Чудните мостове са феномен, разположен в карстовата долина на река Еркюприя, в Западните Родопи, на 1450 м, в подножието на връх Голям Персенк (2091 г.). Скалният феномен се намира на 80 км южно от Пловдив, на 35 км северозападно от Чепеларе и само на 5 км северозападно от село Забърдо. Мостовете са обявени за природна забележителност с Постановление на Министерски съвет № 4941 от 18.07.1949 г. Пешеходната пътека от село Орехово до село Забърдо минава край Прекрасните мостове.

Легенда разказва как са създадени Чудните мостове. Преди много години в района на село Забърдо имало много овчари. Но се появил дракон и започнал да опустошава стадата си. В продължение на много години овчарите страдали от набезите на дракона. И накрая, те измислили начин да го надхитрят. Те натовариха магаре с прахан (сухо вещество от дървесна гъба, което служи за запалване на огън от огниво), запалили го и го изпратили срещу натрапника. Лакомият змей глътнал магарето заедно с праханта, която бавно и мъчително го изгаряла отвътре. Обезумял от болка, намерил малка дупка в земята и се свил в нея, като огромното му тяло разширило пролуката. След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове. Така, според легендата, се появили Чудните мостове.

Има един варварски обичай – възникнал след обявяването на мостовете за туристически обект – всеки турист, минал под големият мост, записва името си с въглен на стената. Върху скалните образувания в основата на големия мост са оставили следа за ниската си култура дори известни личности. Съгласно закона, драскането и поставянето на надписи в границите на природна забележителност е забранено. Глобата за това нарушение е от 500 до 5000 лева. Природолюбители почистват надписите, налагат се и глоби, но за съжаление тази вандалска традиция продължава.

5. Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са без съмнение една от най-забележителните природни забележителности на Балканския полуостров, една мечтана дестинация, която не трябва да се пропуска. Тяхната красота докосва хилядите български и международни посетители, които ги посещават. 6. Замъкът на Равадиново

Замъкът на Равадиново е забележителна атракция, разположена на няколко километра от Созопол. Ако пътувате от Бургас на юг по черноморското крайбрежие на България, няма шанс да изпуснете внушителната конструкция на живописни купчини и кули с някои от покривите, които все още са голи – гледка, която трябва да се види. Най-добрият начин за описване на замъка Равадиново вероятно е в изявление на един от неговите посетители – „това е най-необичайната сграда в най-необичайното място“.

7. Царевец

Ако планирате пътуване с историята на България, тогава мястото, което трябва да посетите е крепостта Царевец. Намира се във Велико Търново, град в централната част на Северна България, който е бил столица на Втората българска държава (1185 – 1396) и дом на българските царе от този период. Крепостта Царевец се намира в централната част на хълм със същото име, където най-ранните свидетелства за човешкото присъствие датират от 2-то хилядолетие преди Христа. 8. Нос Калиакра

Нос Калиакра е дълъг скалист нос, който излиза на Черно море от брега на Северна България. Намира се в района на Южна Добруджа – недалеч от румънската граница – популярно място за разглеждане и пикници. Красиво място, което крие и много тайни – нос Калиакра пази своите тайни – за брутална история на самоубийство, обсада и война.

9. Вила Армира

Това е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит на български земи. Построена е през втората половина на І век от виден тракийски аристократ. Впечатляващата двуетажна сграда покрива площ от 2132 квадратни метра с тераса и много стаи (спални, рецепции, банкетна зала, стаи за гости, бани и др.). 10. Рилски манастир

Рилският манастир е може би най-популярният български туристически обект. Това е първото нещо, което ще видите, ако сте в България за първи път.