Семена на Девисил (Levisticum officinale, Девесил, Лющян) – един страхотен аромат

2
407
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Цъфтежът започва 2 години след саденето, а цветът е жълт-жълтозелен в съцветие от типа сенник. 
Височина: До 150 – 200 сантиметра.
Осветеност на терена: Иска постоянно слънцегреене.
Почвени условия: При всякакви почви, най-добре овлажнени.
Устойчивост на ниски температури: Силно устойчив.            
Дълговечност: Той е от типа на многогодишните растения.
Подходящо място: В двор или градинка, в саксия или друг съд у дома на балкона.
Период на сеитба: Сее се през месец май, а се разсажда юни-юли.
Дълбочина на сеитба: От половин до 1 сантиметър в почвата.
Схема на отглеждане: Растенията са на 50-60 сантиметра едно от друго.
Период за покълване: 14 дни.
Необходимост от поливане: Иска регулярно поливане влажна почва, без суша.
Подходящи торове: Минерален тор за подправки и билкови растения или оборски тор при недостатъчно хранителна почва.

В богатия каталог с билки и подправки на център градински Semenata.Shop фигурират на челни позиции и семената на девесила, особено популярен у нас както като вкусна и полезна добавка към салатата, така и като сигурно средство за прогонване на досадните комари. Те са винаги на разположение на нашите многобройни настоящи, а и на бъдещите ни клиенти.

Може би не всички знаят, но селимът, лющянът и гръкляноглътката също са имена на една и съща билка, а именно – точно на девесила.

Девесилът е от рода на моркова, в който влизат още ред полезни и вкусни растителни видове, сред които са още магданозът, кимионът и копърът. В тяхната група обаче спадат и някои силно токсични растителни видове като бучинишът например.

Полезната, ароматна и вкусна билка е от многогодишните и полухрастовидни видове и израства на впечатляващите метър и половина при правилно обгрижване, наторяване и напояване. Не бива да се обърква с целината, което нерядко се случва на любителите градинари, тъй като листната маса и разклоняването и на двете билки са доста сходни.

Девесилът се е разпространил по цял свят, включително и в страната ни, от първоначалното си местообитание в южните части на Стария континент, а още в древна Гърция са познавали лековитите му и вкусови свойства, показва справка в богатия каталог с билки и подправки на нашия Онлайн магазин Semenata.Shop.

Растението прави жълто-жълтозеленикав изобилен цвят, концентриран в съцветие от типа на сенника, както го знаят професионалните градинари. Въпреки това обаче билката няма атрактивен външен вид и големи естетически качества като естествена украса на вашата градинка или двор, където е засадена.

С девесил може да подправите вкусно и здравословно всяка манджа и салата, стига да обичате специфичния му вкус и аромат.

Билката има обилен период на цъфтеж, който започва едва две години след като сте я засадили – от началото на юли месец до края на август месец.

Цъфти на втората година след засаждането през месеци Юли до Август.

Добре е насажденията да се радват на постоянно слънцегреене и да се садят на влажна почва, макар да нямат особени предпочитания към типа и.

Има силна устойчивост към ниските зимни температури у нас и е от типа на многогодишните растителни видове.

Гледа се в двора или в градинката ви, в саксия или друг подходящ съд у дома, на тераса или балкон.

Сее се през месец май, а се разсажда през юни-юли, като семенцата се поставят на половин до един сантиметър в почвата на дистанция от 50-60 сантиметра между тях.

Семенцата имат срок за покълване от 14 дни. Добре е да се полива регулярно без да се преполива, макар да предпочита влажна почва, но не и суша.