Супер сочни ребърца в сладко-кисел сос

2
1036
Добави коментар
svetla876
svetla876

 

Отдавна не ви бях пускам някоя готина рецептичка за мъжкарско ядене, та реших, че е време да ви издам още някоя от кулинарните си тайни. Днес ще готвим свински ребърца със сладко-кисел сос и гарнитура от картофки на фурна.

Нужни продукти:

2 кг. свински ребра
2 кг. ситен картоф
олио
вода
сол, черен пипер, босилек, червен пипер и чесън на прах
За соса:

оцет
мед
кетчуп
соев сос

Начин на приготвяне:

Първо си нарязвате ребрата, така че да има във всяко парче по един кокал, че после трябва да падне едно епохално глозгане. Намазвате си леко тавата с олио, но много малко, защото самото месо ще пусне доста мазнина при печенето. Редите си ги във форма на лице, или слънце или каквото там си решите.

Започвате след това да бъркате соса. В една купичка слагате 4 лъжици кетчуп, добавяте 2 лъжици мед, 1 лъжица соев сос и още 2 оцет. Бъркате, докато не се смесят хубаво, а след това опитвате на вкус. Трябва да стане точно така, както ви допада на вас. Всичко трябва да е според личния ви вкус. Може да си добавяте и сол, но не препоръчвам да се прекалява с нея.

Когато сосът е готов, започвате да си мажете ребрата обилно. Първо от едната, а после и от другата страна. Трябва да почервенеят или дори почернеят в зависимост от това, колко соев сос сте добавили към сместа.

Щом ритуалът е готов, доливате чаша или две вода (докато не покрие мръвките наполовина) и го завършвате с алуминиево фолио за печене. Пъхате тавата в предварително подгряната фурна и давате час и 45 минути на реотаните, да си свършат работата.

Накрая вадите тавата, махате алуминиевото фолио и връщате, за да се запече една хрупкава коричка. Обръщате и от двете страни и мръвката е готова.

Картофите са също толкова лесни, колкото и ребрата. Белите ги и ги слагате в намазнена тава. Доливате вода до 1/3 от тавата (може и малко повече), а отгоре поръчвате всички приготвени подправки. За привържениците на по-пиперливия вкус, ще препоръчам във водата да добавите 50мл ракия. Алкохолът винаги се понася добре от зеленчуците, каквито и да са те. Печете за около час, махате фолиото, с което предвидливо сте го завили, въпреки че забравих да ви кажа два реда по-нагоре, запичате до златиста коричка и готово.

Препоръка:

Винаги яжте гозбата топла, за да не се залоясват мръвките. Поливайте обилно в устата с бира или вино. Не забравяйте да споделите с приятел на фона на важен мач от Шампионската лига, като преди това подгреете с първата туршия за сезона.