Семена от Мента (Mentha piperita) – със супер силен приятен аромат

1
318
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Цъфтеж: Дребен цвят, виолетово-червен, цъфтеж през юли до август месеци.
Височина: До 30 сантиметра.                
Осветеност на терена: На слънце или полусянка.     
Почвени условия: Плодородни почви.
Устойчивост на ниски температури: Устойчива на студ.
Дълговечност: Ментата е многогодишна.
Подходящо място: В сандъчета на терасата или на открито.
Период на сеитба: Март месец в закрити пространства, вадят се навън при постоянни положителни температури.
Дълбочина на сеитба: Леко покрийте семената с пръст (около 1 см).
Схема на отглеждане: От 20 до 30 сантиметра от семе до семе.
Период за покълване: За 2 до 3 седмици.
Необходимост от поливане: Редовно.
Подходящи торове: Хубаво е да се тори, зависи от почвените условия. Препоръчват се течни торове за билки.

Ако харесвате свежите и ароматни билки, може да отгледате следващата в домашната си градина. Онлайн магазин Semenata.Shop Ви дава възможността да поръчате семена на Мента (Mentha piperita). Всички са запознати с отпускащата и освежаваща стойност на известната билка. Подходящо място за сеене на семето на мента е градината и в сандъци и различни съдове за цветя. 

Многогодишната билка е от вида на тревите, спада към двусемеделните класове, от семейството на устноцветни е, от рода на Ментата. Видът билково растение се оформя до 30 сантиметра на висoчина, с продълговата форма на листата, а те са с назъбена структура по края. Точно листата са тези, които носят аромата. При разтъркването им, миризмата става дори по-силна и наситена.

При преработка на листенцата на ментата, се получава етерично масло, в състава на което присъства ментол в големи количества. Благодарение на ментола, ментата се използва изключително в готварството и по-точно при приготвяне на ястия с месо или зеленчукови ястия. Билката Ви зарежда с енергия, добро действие има при преумора, отпускащо и облекчаващо влияе на претоварените мускули. Освен всичко това положително действа при безсъници и нервни състояния.

Всеизвестно е, че ментата е полезна билка, като част от веществата, в състава и са витамини, като един добре познат на всички е С, желязо, както вече споменахме и ментол в големи количества, има и горчиви съставки. Добър съвет за Вас ще бъде да съберете листенцата на билковото растение при началната фаза на цъфтене. Така ще успеете да извлечете от тях всички изброени ползи и още много, които не сме споменали.

Самото цъфтене се случва в летните месеци юли и август.

Много често ментата се бере, за да се изсуши и да се ползва по-нататък във времето. Събирането и сушенето става като оберете, заедно със стръковете на билката, след това се събират на снопчета и се оставят на закътано място, но с проветрение, далеч от директните слънчеви лъчи.

След като изсъхне достатъчно, може да натрошите и да поставите в буркани. Вече спокойно ще може да се радвате на страхотният аромат и полезните свойства на ментите.

Цветчетата на билката Mentha piperita са дребнички, а цветовете им са прекрасни – виолетово-червени. Хубавата новина е, че билката е устойчива на студ и няма да се притеснявате, че ще замръзне.

Не е необходимо да гледате ментовите растения самостоятелно, спокойно може да разнообразите билковата си домашна градина, засявайки семена на ароматни билки и подправки. Така ще имате една цветна и ароматна леха и по всяко време ще можете да си наберете нещо полезно.