Вкусни и контрастни маслени сладки

11
328
Добави коментар
Art_senses
Art_senses

Търсенето на контраст е често срещан подход при артистичното оформяне на кулинарни произведения. Когато се работи с ограничени на брой продукти (в случая маслено тесто), а се търси ефектно представяне на храната, използването на противоположни в цветово отношение смеси, е удачен вариант.

Представените вече идеи за „Шахматна“, „Мармаладова“ и „Леопардова“ торти, Словенски орехов сладкиш, Пеперудки от тесто, Сладкиш „Зебра“, както и редица други, разчитат на този ефект на „противопоставяне“, за да засилят визуалната част от комплексното възприятие на храната. Настоящото предложение е за контрастни сладки от маслено тесто със спираловидна или шахматна украса.

Необходими продукти:

5-5и1/2 ч.ч. пшеничено брашно 1 ч.л. бакпулвер 1 ч.л. сол 450 гр. краве масло на стайна температура 2 ч.ч. пудра захар Ванилия на вкус 2 големи яйца на стайна температура 1/2 ч.ч. какао

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, бакпулвера и солта, и оставете настрана. Разбийте маслото със захарта на крем; добавете яйцата и ванилията. Изсипете бавно сухата смес като бъркате. Замесете с ръце меко маслено тесто. Разделете го на две. Към едната половина добавете какаото.  Оформете четири топки (по две от всеки цвят), завийте във фолио и поставете в хладилника за поне два часа. Когато започнете оформянето на сладкиша, извадете от хладилника само тази част от тестото, с която ще работите. В зависимост от избрания начин на аранжиране на десерта разточете върху леко набрашнен плот и моделирайте. Ако искате шахматна подредба, след разточване изрежете ивици и им придайте квадратно сечение с помощта на притискане между две дъски или друг удачен начин, подредете шахматно, завийте с фолио и приберете в хладилника за нови два часа, след което разточете останалото тесто и загърнете в него шахматната част. При спираловидна аранжировка разточете два разноцветни слоя, поставете един върху друг (с леко разминаване) и завийте на руло. След окончателното приключване на оформянето, приберете в хладилника за една нощ. След това можете да замразите за по-късно или с помощта на остър нож да разрежете на тънки резени и да приготвите веднага. Печете в загрята на 180°C фурна за около 10-12 мин. Внимавайте да не прегорите. Веднага след като започнат леко да се зачервяват, извадете и оставете да се охладят.