Изграждане на личностен брандиг – техника 2

6
326
Добави коментар

В Техника 2 се цели да се работи върху т.нар. позициониране. 

Има една много известна поговорка и тя гласи: „Съществува само един шанс да се произведе първо впечатление”. Тя подсказва до голяма степен колко точно е важно как за първи път представяме себе си на света. Срещата с някой непознат още от първите няколко секунди вече предизвиква определени чувства и у вас, и у непознатия. 

Ако акцентираме върху нашите чувства, които изпитваме, когато се срещаме за първи път с непознат, то ето какво би се получило. Ако непознатият е усмихнат, държи се приятелски и ведро, то нещо в него по неусетен начин ни кара да се чувстваме добре и непознатият веднага ще ни стане симпатичен. Ако обаче непознатият ни се представи като буреносен облак, ние ще го възприемем по един съвсем друг начин, дори ако по принцип непознатият е добър човек с весел нрав. Ще почувстваме антипатия и това чувство ще се съхрани за дълго време и ще диктува комуникацията с този човек и за в бъдеще. Сигурно и сами ще се сетите за още такива примери. 

Ето как, само за няколко секунди, впечатлението, което създавате, може да преобърне целия ви живот, когато примерно вие: 

~ запознавате се с бъдещи инвеститори във вашия личен бизнес;

~ искате да подобрите съществуващите вече ваши взаимоотношения с околните; 

~ търсите нови полета за развитие на личностните ви качества и характеристики; 

~ правите интересни запознанства с потенциални бизнес-партньори; 

~ кандидатствате за хубава работа; 

~ и много други; 

Брандингът на личността е онзи способ, който ще Ви позволи не само да управлявате първото впечатление за себе си, но и да създавате наоколо собствена ваша личностна атмосфера на позитивно отношение и разположение от страна на околните спрямо вас. 

Нека да поговорим отново за брандинга. 

Както вече се спомена, брандинг – това е комплекс от действия, насочени към формиране на единен цялостен образ на човека. В маркетинга го използват за утвърждаване на компания, човек, марка. Именно по популярността на марката накрая се оценява и ползата за компанията, която я произвежда, за човека, който управлява компанията. 

Аналогично е и при хората, решили да приложат този комплекс от действия с цел да подобрят представянето си в социалната сфера. 

Позиционирането е първата стъпка от така наречената проекция на брандинг върху обкръжението. За да ви илюстрирам какво е това позициониране, ще ви посоча примери от родната действителност. Ще изброя имена на някои хора и ще установите как без дори да се замислите, във вашето съзнание веднага ще се появи ясен образ на тези хора. Това са: 

Джон Атанасов – българин по произход, създател на прототипа на съвременния компютър; 

Доньо Донев – създател на филма „Тримата глупаци”; 

Лили Иванова – певица, задържала се дълго в обсега на общественото внимание като жена на преклонна възраст, която продължава да пее напук на всичко, героиня във вицове, касаещи древността; 

Бойко Борисов – български политик, откривател на разни обекти, най-често пътища и магистрали, герой във вицове, аналогично на Чък Норис; 

Съгласете се, че за да изникват веднага в съзнанието ви именно тези брандингови характеристики, е положен огромен труд от различно естество – професионални усилия, ПР – кампания, позициониране на вече сформиран имидж. 

Важно е да се отбележи, че трябва да се внимава как точно се реализира позиционирането, т.е. да е на база реални характеристики в приемливи граници, за да не се стига до създаването на вицове за даден човек и на ефект, обратен на очаквания. 

Едно добре обмислено позициониране е налично, когато има обозначение на вас самите с две-три думи, които да сформират в очите на околните комплексна представа за вас. След като това се случи, в представата на околните само при споменаването на името ви, ще изникват и зададените от вас лични ваши положителни характеристики и това ще бъде вашият плюс при общуването с околните. 

И така, за да сформирате такава кратка представа за себе си, напишете това, което според вас, знаят за вас вашите познати и приятели. 

По-късно тактично ще проведете проучване сред обкръжението си, за да разберете дали информацията съвпада. Така ще знаете дали сте им подали правилната информация, която да ви опише като личност. 

Ако не сте- поправете това. Старайте се да налагате в непринудени разговори създаденият от вас кратък ваш имидж, с който околните да ви асоциират. 

Автор: Людмила Боянова