BMW C1-E – електрически скутер с таван и връщане към една добра стара идея

12
Добави коментар
martined
martined

BMW C1-E – електрически скутер с таван и връщане към една добра стара идея

C1-E е приносът на BMW Motorrad към eSUM – европейски проект за по-безопасно градско каране на мотоциклет (European Safer Urban Motorcycling). Прототипът на немците показва как може да се развие конструкцията на едно двуколесно, за да се повиши многократно безопасността на ездача. Машината се опира на концепция на BMW отпреди няколко години – по-точно от 2000-та, – която предшества C1-Е и носи името С1. Баварците възлагаха големи надежди на тази своя разработка, но срещнаха отпор от различни държавни департаменти по транспорт, които отказаха да легализират машината. Опасенията тогава бяха свързани главно с възможността водачът да бъде препасан с колан. Считаше се, че това може да повлияе негативно върху способността скутерът да се управлява адекватно. Това има своите основания, тъй като е известно, че едно двуколесно се управлява преди всичко с тяло.

 

Потенциалът на скутерите и мотоциклетите да облекчат пътния трафик в големите градове обаче насърчи BMW да лансират нова електрическа версия на вече позабравения С1, а именно С1-Е. Той се задвижва от електромотор с литиево-йонна батерия, идващ от специализираната в тези среди компания Vectrix, но съществува алтернативен вариант вместо електрическия агрегат да се монтира такъв с вътрешно горене. Последният факт допринася много за поливалентността в приложението на платформата.  

 

 

Всъщност BMW C1-E не разполага с таван в буквалния смисъл. Ролбари обграждат ездача от всички страни, а тази конструкция от своя страна позволява по-голяма свобода в модифицирането на други детайли, какъвто е случая с голямата слюда и облегалката на седлото. Предпазният колан отново присъства, а освен всичко друго този прототип е и екосъобразен.

 

Париж, Рим, Барселона и Лондон са градовете, където засега се провеждат полеви тестове с C1-E. Извършените наблюдения показват, че той осигурява невиждано равнище на активна и пасивна безопасност за ездача, а в съвременните градове, в които живее 80% от населението на планетата, BMW C1-E определено има бъдеще. Засега не се планира производството му, но застъпените в прототипа технологии с голяма вероятност ще намерят приложение в други модели на BMW Motorrad.

Детайли

 Марка BMW Модел C1-E Година на проекта 2009 Година на влизане в производство – Двигател Електромотор с литиево-йонна батерия