Кафе Арабика (Arabika).

2
373
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Coffea arabica.
Арабика е от най-известните към днес древни сортове кафе, като официалното название на културата е Арабско кафеено дърво (Coffea arabica). Арабиката е най-важния вид кафе в света, чийто дял като продукт в световен мащаб е около 70%, но по себестойност превъзхожда другите сортове кафета поради чувствителността и капризността на дръвчетата си.
Размножаване и реколти.
Размножаването на растението става от жизнеспособни семена. Срокът на съзряването на плодовете е 6 – 7 месеца от момента на цъфтежа, като се получават по 1 – 2 реколти годишно. Основен критерий за броя на реколтите е редуването на сезоните на засушаване и валежи. Необходима е повишена влажност и редовни, обилни дъждове.

Отглеждане.
Отглеждането на арабиките изисква наличието на специфични условия, като надморска височина между 900 и 2100 метра и средно денонощна температура на въздуха от +15 до +24 градуса по Целзий, което се постига обикновено в областите на тропиците. Освен това, растението не понася замръзванията, необходима му е повишена защита от вредители и болести.
Реколта и прибиране.
Реколтата се събира девет месеца след сезона на дъждовете, като после претърпява и влажна обработка. Познавачите на кафето отдават предпочитания на продълговатите, едри и равни зърна на арабиката заради техния кислеещ мирис, сложен аромат и чудесен вкус на получаваната от тях напитка. Броят на сортовете на Арабското кафеене дърво, които се използват днес в кафейната индустрия е около петдесет.

Видове и сортове арабика.
Но точно този вид отстъпва малко на останалите видове кафета по съдържанието си на кофеин. В резултата на кръстосване с други сортове, са получени множество хибриди на арабиките, най-известните от които са типика и бурбон, но има и други известни подвидове, които са различават по цвета и размера на плодовете.

От тях са изведени разнообразни нови сортове, като например мундо ново от Бразилия дава началото на гейша и вила сарчи, а при свързването му с бурбон, се получава кафето катуай. Понастоящем, най-добрите сортове арабика (Coffea arabica) се произвеждат в Колумбия, Кения, Мексико, Коста Рика, Йемен и Етиопия.
––––––––––––––––-