Усукани питки | Art senses – артистични идеи за интериор и градина

13
335
Добави коментар
Art_senses
Art_senses

Тестените изделия са едно от големите предизвикателства за творците в кухнята. Начините за получаване на теста са стотици, а крайните резултати могат да бъдат от закуски до десерти. Замесването и сплитането на питки обаче си остава предпочитан вариант за претворяване на брашното в ароматно кулинарно изкушение, а  артистично им оформление пък е изпитание за уменията на готвача. Ето защо, тук ще представим две идеи за красиви хлебни изделия, както и две предложения за теста, с които могат да се направят.

Естествено, всеки си има своите предпочитания и може да се работи с тесто според личния вкус ако същото е достатъчно пластично и подходящо за целта. По-подробни рецептурни съотношения за сходни типове омесване са посочени в идеята за плетената питка с маково семе „Чалмата на Синдбад“, а тук са практически, работни варианти. Трябва да се отбележи, че типа брашно и мая са от огромно значение, така че ако не сполучите на сто процента от първия път, не трябва да се отчайвате.

И двете питки са лесни за изпълнение, тъй като се основават на радиално разрязване и усукване на лъчите. Тестото се разделя на равни части, след което се разточват кръгове. Те се се подреждат един върху друг и се мажат с масло (без най-горния – той се намазва с яйце преди печене). Могат да се добавят мак, сусам или сирене. Правят се разрезите и се сплитат. Усукването може да бъде по двойки в противоположни посоки или в една и съща.

Разликата е, че в единия случай има 16 разреза плътно до центъра, а в другия централната част се запазва – правят се 8 среза до края на пластовете и 8 вътрешни на получените триъгълници. Ако вторият вариант ви е сложен за изпълнение, може да направите разрязванията до края, както в идеите за „Плетена питка със спанак“ и „Плетена питка с шоколад“. Пекат се в загрята на 180°С фурна до пълна готовност.

Обикновено тесто с мая

Мая – свежа 1 кубче – 42-50гр. ( суха около 3 ч.л.) Пшенично брашно – 800 гр. – в зависимост от конкретното брашно, може да е необходимо малко повече или по-малко Растително масло – 4 с.л. Сол – 2 ч.л. Захар – 1 ч.л. Яйца – 2 бр . Вода или мляко – 400гр. ( или 200 вода + 200 мляко )

Начин на приготвяне: Сложете маята със захарта и 2-3 с.л. брашно в топлата течност, за да бухне – около 10-15мин. Добавете и останалите продукти и замесете тесто, след което приберете за една нощ в хладилника. Предвидете място за увеличаване на обема. На хладно тестото не бухва както на топло, но с него се работи много по-добре и прецизно, а после, във фурната, обемът се получава.

Маслено тесто с мая

Пшенично брашно (за фермента) – 6 с.л. Мая, прясна (за фермента) – 1 кубче – 42-50гр. Захар на кристали (за фермента) – от 2 до 4 с.л. Сол (за фермента) – 1 ч.л. Вода (за фермента) – 3 ч.ч. Пшенично брашно (за тестото) – около 1.2кг Масло (за тестото)- 150гр.

Начин на приготвяне: Първо тесто (фермент) – Маята, 6 с.л. брашно, захарта и солта се разтварят в топлата вода за около 15 мин. Второ тесто – Добавете маслото и брашното и замесете тесто. С него може да се работи веднага, но след оформяне е препоръчително изделията да се оставят 20-ина мин. да починат преди печене.