8 причини за тъмните кръгове под очите

51
Добави коментар
angelico
angelico

Повечето хора унаследяват тенденцията към поява на тъмни кръгове под очите. Черните или тъмни кръгове под и около очите биха могли да са следствие от множество различни фактори. Най-честите причини за появата на така непривлекателните тъмни кръгове под очите са:

Наследственост
Също както варикозните вени, тъмните кръгове под очите са наследствено състояние. Ако имате тъмни кръгове под очите, вероятно и други членове на вашето семейство страдат от същото. Кожата под очите е изключително нежна и тънка. Когато кръвта преминава през големите вени в близост до повърхността на кожата, тя може да предизвика появата на синкав нюанс. Колкото по-прозрачна е кожата ви, а това също е наследствено, толкова по-тъмни ще бъдат и кръговете под очите ви.

Излагане на пряка слънчева светлина
Излагането на пряка слънчева светлина, особено през летните месеци, може да предизвика промяна в пигментацията (концентрацията на меланин) дори под очите на хора с матов или тъмен цвят на кожата.
   
Алергии, астма и екзема
Всяко състояние, което предизвиква сърбеж в областта на очите, може да допринесе за появата на тъмни кръгове под очите, именно защото търкането и разчесването на кожата води до нейното потъмняване. В пиковата част от сезона на алергиите, страдащите от сенна хрема биха могли да забележат значително потъмняване на кожата под очите. Отделно, алергията към определени хранителни продукти също би могла да причини съществено потъмняване на кожата под очите.

Лекарства
Всеки лекарствен препарат, който предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, може да доведе и до потъмняване на кожата в областта под и около очите. Тъй като кожата в близост до очите е изключително деликатна, това е причина повишения в следствие разширяването на кръвоносните съдове приток на кръв да стане видим именно в тази част от лицето.

Хранене
Липсата на важни хранителни вещества в диетата, както и липсата на добре балансирано меню може да допринесе за промяната в тена на кожата в областта под и около очите.

Преумора и липса на сън
Липсата на сън, както и натрупаната умора, могат да доведат до бледност, която от своя страна позволява на кръвта под кожата да й придаде синкав или тъмен оттенък.

Бременност и менструален цикъл
Кожата избледнява и по време на бременност или менструален цикъл, което също подчертава подкожните кръвоносни съдове около очите.

Възраст
Ако по принцип сте предразположени към тъмните петна под очите, когато остареете със сигурност те ще станат по-забележими и за съжаление перманентни. Излишните гънки и бръчки по кожата на лицето под очите също ще подчертават тези тъмни кръгове.