Казуо Ишигуро – Нобеловият лауреат за литература

3
469
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Букмейкърите спрягаха за тазгодишната награда друг японски писател – Харуки Мураками

Английският писател от японски произход Казуо Ишигуро (роден 1954 г. в Нагасаки) е тазгодишният Нобелов лауреат за литература. Той получава приза за своите „емоционално наситени романи, в които разкрива бездната на илюзорното ни усещане за връзка със света“.

Автор е на седем романа, а сред тях се откроява „Остатъкът от деня“, спечелил наградата „Букър“ (1989) и екранизиран през 1993-та с участието на Антъни Хопкинс и Ема Томсън. Филмът на Джеймс Айвъри тогава получава осем номинации за „Оскар“.

През 1995 г. кралицата награждава Ишигуро с Ордена на Британската империя за особени заслуги към английската литература, а френското правителство го прави през Кавалер на Ордена за изкуство и литература (1998), припомнят от „Колибри“. Преди време те пуснаха на български неговия „Никога не ме оставяй“, сега издаден наново от „Лабиринт“ заедно с най-новия му роман „Погребаният великан“ (2015).

От „Рива“, публикували „Остатъкът от деня“ в предишно издание, през 2001-ва, пък са издали на български и „Когато бяхме сираци“, който разказва за лондонски частен детектив през 20-те години на ХХ век.

Ишигуро е автор и на сценария за друг филм на Джеймс Айвъри, „Бялата графиня“ (2005), който събира на екрана Ванеса Редгрейв с дъщеря й, покойната Наташа Ричардсън, на която партнира Ралф Файнс.

Семейството на писателя емигрира във Великобритания, когато той е едва 6-годишен. Родителите му се надявали да се върнат в Япония, затова Казуо израства и се образова между две култури.  През 1978 г. се дипломира като бакалавър от университета в Кент по специалността английски език и философия. Магистърската му степен (отново по хуманитарни науки) е от университета на Източна Англия две години по-късно.

През 1981 г., с публикуването на три разказа, започва литературната си кариера. Първият му роман е „Замъглени хълмове“, изграден от спомените на японката Ецуко, която трябва да преживее самоубийството на дъщеря си. Следва „Художникът в плаващия свят“, удостоен през 1986 г. с наградата „Уитбред“.

Третият му роман „Остатъкът от деня“, който излиза на български и в поредицата „Златна колекция ХХ век“ на изд. „Труд“, продавана по вестникарските будки, е ситуиран в старо английско имение през първата половина на XX век, а разказът се води от името на иконома Стивънс, който служи на симпатизанта на нацистите лорд Дарлингтън.

Когато животът преваля и дойде мигът на равносметката, гордото чувство за пълноценно изминат път озарява със спокойното си сияние остатъка от деня, гласи анотацията…