Тирокафтери салата (Τυροκαυτερή)

2
340
Добави коментар
zlatko.dimitrov
zlatko.dimitrov

Пикантния вкус е подчертат в тази проста и вкусна гръцка топеница с фета сирене! Много просто, гръцко ястие, чудесно за всеки случай. Тирокафтери е разядка със сирене, която обикновено се сервира като част от мезетата или самостоятелно с топъл хрупкав хляб или питка. Тя може да се използва и като заместител на соса за месото на скара или като сос за зеленчуците или дори за закуска. Поригответе я за приятелите си като страхотно предястие с чаша бяло вино! Кое е най-доброто в нея? Готова е само за 10 минути!

Как да постигнете перфектната консистенция?

Сиренето „Фета“ може да бъде много твърдо, особено ако е узряло. Въпреки това, искате вашата разядка да бъде копринено гладка, за да можете да загребете от нея с парче хрупкав хляб без много усилия! За да постигнете тази кремообразна консистенция, трябва да използвате малко прясно мляко, когато смесвате фетата и подправките. Изсипете малко мляко по време на смесването и забележете промяната в структурата! Продължавайте да добавяте по малко, докато сместа стане хубава и гладка. Не забравяйте, че когато разядката се охлади, тя ще се втвърди малко, така че я направета по рядка, отколкото бихте искали да бъде, когато я сервирате. Млякото ще я изглади, но все пак ще има така характерната текстура на сирене. Ако искате тя да стане напълно копринено гладка, заместете прясното млякото с няколко супени лъжици кисело мляко. Текстурата на киселото мляко ще разруши сиренето от фета и ще го превърне в чудесна гладка смес. Едно последно нещо, което трябва да запомните е, че след като сте я охладили, сиренето фета ще отдели част от солената си вода, образувайки слой течност около разядката. Не се притеснявайте, това е абсолютно нормално! Просто я изцедете, разбъркайте с лъжица, гарнирайте с люти чушки и маслини и сервирайте!

Всичко е в ппикантността!

Само не забравяйте, че прясното и киселото мляко неутрализират пикантността в лютите чушки. Ако ви харесвате вашата разядка да е пикантна, то добавете още няколко люти чушки. В зависимост от това колко люта искате да е , може да добавите до 4-5 от тях, включително и семената им, за да получите желаната пикантност. А щипка от лют червен пипер ще помогне да добавите и хубав червеникав цвят на вашето ястие, предупреждавайки гостите си за спикантниостта му!

Най-накрая го сервирайте с много хрупкав хляб като част от мезето на масата.

Необходими продукти: