Жана Караиванова е новият директор на Националния филмов център

1
329
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Новината за избора дойде след рождения й ден и точно преди началото на основания от нея кинофестивал So Independent (26 октомври-5 ноември)

Жана Караиванова е новият директор на Националния филмов център (НФЦ). Новината за избирането й дойде от Министерството на културата броени часове преди откриването на фестивала за независимо кино So Independent, основан от нея през 2010 г. – и точно след 57-ия й рожден ден.

В конкурса, който досега имаше няколко несполучливи издания, тя успя да събере нужния брой точки в конкуренция с бившия шеф на НФЦ Александър Донев, напуснал поста през първия мандат на културния министър Вежди Рашидов.

Актрисата, завършила ВИТИЗ през 1984-та в класа на Гриша Островски, е играла в трупата на Народния театър „Иван Вазов“.

Снима се и в киното – последно я гледахме в „Семейни реликви“ (2016) на реж. Иван Черкелов.

От началото на 90-те тя живее и в САЩ.

През 2000 г. организира първия си фестивал на българския филм в Ню Йорк, а десетилетие по-късно слага начало и на фестивала за американско независимо кино в София.

Сега, за разлика от предишните му седем издания, „София Индипендънт“ (26 октомври-5 ноември) е с изявен конкурсен характер и става международен. Интересът към фестивала, на който съм свидетел тази година, изненада и самата мен, признава Караиванова.

В международното жури тя е успяла да привлече продуцентката Шрути Гангули, Лорен Хамъндс от програмния екип на нюйоркския кинофестивал ТрайБеКа и Габриеле Каполино, програмен селекционер на Independent Filmmaker Project (IFP) – най-голямата организация за независимо кино в САЩ. Конкурсните филми ще оценяват още програмната директорка на БНТ Севда Шишманова, продуцентката Мартичка Божилова („Агитпроп“), кинокритикът проф. Божидар Манов, продуцента от „Дрийм тийм продакшънс“ Евтим Милошев.

Селекцията (SoIndependentFilmFest.com/films) включва близо 100 пълнометражни, документални, експериментални, късометражни и VR филми, групирани няколко категории: официален конкурс за игрално, документално и късометражно кино, българско независимо кино, специални прожекции извън конкурса, съпътстващи програми с нискобюджетни филми и филми, направени с „джобни пари“, а за финал – второто издание на София спорт филм фестивал, който се провежда в партньорство със София Европейска столица на спорта 2018 г.

Някои от акцентите в програмата на So Independent 2017:

Талантливата Натали Каплан представя у нас на 31 октомври от 18,30 ч. в кино „Одеон“ своя филм „Имало едно момиче“ (2017) – история за едно момиче, забъркало се в необичайни връзки с лекаря си, съседа си и с един млад войник. Пак там, но от 20,30 ч., продуцентът Алекс Липшулц, който работи и като режисьор и сценарист, показва своя уникален филм „Менаше“, заснет изцяло на идиш – език, от десетилетия неизползван в киното.

Българското предложение в конкурса за игрален филм е „И после светлина“ на Константин Божанов („Аве“), определян като своеобразно любовно писмо до изкуството – с прожекция на 27 октомври от 20:30 ч. в кино „Одеон“.

За да представят провокативния си филм „SFashion“ – хорър драма за бизнеса в Европа, в София гостуват продуцентът Джузепе Лепоре, режисьорът Мауро Джон Капече Капече и актрисата Карина Коронеа.  Първата среща техния филм със зрителите е на 30 октомври от 18,30 ч. в кино „Одеон“.

Сред специалните гости на Со Индипендънт филм фест е и номинираният за „Оскар“ Себастиан Юнгер, режисьор и продуцент на едно от най-провокативните предложения в документалния конкурс – „Ад на Земята: Възходът на Ислямска държава“ (2017). Зрителите могат да срещнат него на 27 октомври от 20,15 ч. в Дома на киното.

Още над 20 независими кинематографисти представят на фестивала нискобюджетните си филми, създадени почти без пари, с прожекции в кината „Влайкова и „Дада културен бар“.

Откриването е този четвъртък, 26 октомври, в кино „Люмиер“ от 18,30 ч. с „Лъки“ / Lucky – последният филм на актьора ветеран Хари Дийн Стантън, който почина в средата на септември на 91-годишна възраст.

Лентата, режисьорски дебют на актьора Джон Каръл Линч („Фарго“, „Сделка за милиони бургери“), разказва за духовното пътешествие на един 90-годишен атеист и странните образи, които населяват неговия откъснат от света град в пустинята. Живял повече и пушил повече от всичките си връстници, яростно независимият Лъки се оказва на ръба на живота, в пътешествие към себепознанието, а то ще го отведе към онова, което твърде често е недостижимо – просветление.

„Лъки“ е едновременно любовно писмо към живота и кариерата на Хари Дийн Стантън и размишление за морала, самотата, духовността и връзката между хората.

Междувременно от Министерството на културата качиха в YouTube видеозаписа от конкурса и изслушването на кандидатите за НФЦ. Освен Жана Караиванова и Александър Донев, документи бяха подали още Владимир Гюров и Любомир Янакиев, които останаха извън класирането.