Направи си сам виртуално бебе

97
Добави коментар
vbanov
vbanov

Кой не би поискал да види себе си с мустаците и алаброса на Хитлер? Наистина, не е политически коректно, но пък всеки човек си има своите малки, нечисти тайни помисли.

А ако е възможно не само да си лепнем мустака, но да смесим чертите си с тези на фюрера? Да видим своето истинско фюрероподобно аз?

Или пък да се съчетаем с лика на божествената Анджелина Джоли?

Уебсайт, базиран на съвсем простичката идея да се насложат един върху друг два дигитални образа по най-основните показатели като форма и големина на веждите, очите, устните и т.н., жъне бурни овации сред младежите и набира все по-голяма популярност.

Програмата създава хибриди на възрастни индивиди, което само по себе си е голям хит. Уебсайтът вече има сериозна база данни от снимки на звезди, с които всеки посетител е поканен най-любезно да си поиграе, като направи нови смесици. Едно от най-популярните лица е това на Бранджелина. Брад Пит и Джоли, заради красивите си черти, се сливат в доста приятен травестит. По успешност с Бранджелина се борят Обама-Ам-гъл, Майкъл Джексън-маймуна, както и различните превъплъщения на Мерилин Монро. Между Том Круз и Дейвид Бекъм се получава тотален пич, олицетворение на прекрасността. Хубавото си е хубаво и Бекс е красив дори в комбинация с Мона Лиза.

Над 2 млн са посетителите на MorphThing.com от създаването му през 2007 г.

Деца и младежи прекарват часове в страниците на сайта, като се съчетават с любимите си звезди, с анимационни изроди или пък с известни исторически личности.

Оттам могат да се направят следните изводи: Бритни Спиърс става по-красива, когато й добавиш половин Мерилин Монро, а в съчетание с Хитлер всеки получава чифт размазани мустачки и магнетичен, леко налудничав поглед.

“Генът” на Шрек очевидно е доминантен, защото при сливане на всеки образ с неговия си остават големите му зелени израстъци. Единствено изражението и очите може малко да се променят. От друга страна “бебето” от Шрек си прилича на човешко същество, само че доста грозно.

Една от най-привлекателните функции в сайта е „морфни си бебе“. Така всяка простреляна от Амур девойка може да провери как би изглеждал плодът на любовта й с настоящото гадже (съпоставен, примерно, с бебето, което би се получило от току-що излезлия на хоризонта нов кандидат за интимен приятел).

Реакциите на виртуалните родители са различни – от “ах, колко е сладичко” до “тая програма е същински контрацептив”.

“Много е як тоя сайт MorphThing. Пробвах да видя какво ще излезе от мен и Джейк – пише млада дама във “Фейсбук”. Пратих бебето на майка ми. Тя направо се побърка. Пише ми: “Леле, това е виртуалното ми внуче!”

Младеж, скрит под псевдоним, си признава, че насложил неговата снимка със снимката на бившата си приятелка. “Образът е малко неясен, чертите на детето се размиват, освен това не се разбира дали е момиче или момче. Иначе става.”

Позволихме си да “забъркаме” морф-бебета на известни личности, за които се знае или се подозира, че са двойки. Включихме и една отминала връзка – на Сергей Станишев и Елена Йончева. Сред участниците в експеримента има и хора, които реално не са в репродуктивна възраст.

Трябва да уточним, че тази програма е само за забавление. По същия начин трябва да се приема и нашият опит да създадем компютърни образи на децата на тези хора.

Резултатът от наслагването на лицата им е съмнителен в някои случаи. Например „потомъкът“ на Димитър Рачков и Мария Игнатова е с леко завихрена физиономия. От Жорж Ганчев и любимата му Шуши пък се получи невръстен момък (не искаме да мислим, че е мома) с бухнал рус мустак. “Бебето”, което Елена и Сергей няма да имат, е доста симпатично хлапе, но има слабо забележими очилца.

Логиката показва, че няма как тази програма реално да предскаже какви деца ще създадат двама души. Често се случва братя и сестри съвсем да не си приличат. Няма начин програмата да даде всички възможни съчетания на чертите на родителите.

Все пак резулатите, получени при морфването, на не са съвсем далече от истината. Направихме експеримент с колеги от редакцията, които вече имат поколение. Получените образи доста наподобяват на снимките на реалните деца. В някои случаи приликата е с едно от децата на двойката.

 

КАК СЕ СЪЗДАВА ВИРТУАЛНО БЕБЕ

Не е трудно, трябват ви само снимки на бъдещите “родители”. Фотографиите обаче трябва да са с формат на паспортни снимки. Хубаво е да са напълно във фас и хората да не гледат встрани, да не правят физиономии, да не се смеят и да нямат очила, бради и други лицеви атрибути.

– Снимката се качва на програмата с кликване на бутона Upload.

– Обработва се на първи етап – с мишката се кликва на темето, брадичката и от двете страни на лицето. Появяват се малки бели квадратчета, които стават зелени, когато работата ви е приключила.

– Вече е по-фината обработка – трябва да определите параметрите на лицето – очи, нос, вежди и т.н. На картинката до вашата снимка последователно е показано къде трябва да отбележите с мишката.

– Когато всичко е готово, бутонът Finish става активен. След като го натиснете, образът вече е подготвен.

– Отивате в горния край на страницата, където има бутон Start Morphing.

– Остава да изберете двете подготвени снимки, като натиснете Prepared Images от менюто малко по-долу.

– Последното нещо, което програмата ще иска от вас, преди да ви направи бебе, е да уточните расата на “родителите”.

 

От екипа: „Измисли си нещо, никой няма да разбере“

След като се позабавлявахме със сайта Morphthing.com, от редакцията потърсихме връзка със създателите му. Установихме, че дизайнът е правен от група украинци, които наричат себе си Everyone Knows. Написахме им писмо и зачакахме.

Опитахме да установим контакт с администраторите на сайта по стандартната процедура, а именно чрез линка Contact us, и веднага получихме отговор.

Отговорът беше: “Какво!?”

По-нататък протече следната кореспонденция:

В: Имаме няколко въпроса към вас. Кои сте вие – екип ли сте, или един човек? За колко време разработихте сайта? Как ви хрумна идеята…

О: Измисли си нещо, никой няма да разбере.

В: (Опитваме се да го придумаме.) Трябва да има поне малко истина в това, което пишем. Кой си ти? На колко си години?

О: На 13,5 години съм. Казвам се Мани Мюсън. Сам го направих.

В: Не ме занасяй. Когато си създавал сайта, си бил на 11! Ти лично ли си възложил поръчката на украинските дизайнери? Как им плати?

О: Казвам се Мани Мюсън. Една нощ мастурбирах в кревата и си представях, че правя секс с Анджелина Джоли и Брад Пит. И тогава ме осени идеята да създам хибрид между тях двамата, за да мога едновременно да им се наслаждавам.

Разговорът с “Мани” продължи да бъде все така непродуктивен, но затова пък на редакционната поща се получи отговор от украинските дизайнери.

“Да, вярно е, че правихме дизайна на MorphThing. Наистина беше през 2007 г. Не е вярно, че създателят е бил на 11,5 г. по това време. Друго не мога да ви кажа, защото съм подписал договор за конфиденциалност.”

 

Идеята не е от вчера, с компютър се прави от 90-те

Въпреки че напоследък много нашумя, Morphthing.com не е нещо нечувано и невиждано. За създаването на програмата е използван сложен математически анализ и много софтуер, който прави разбор на лицата – широчината на устата, разположението на веждите, очите. Тоест той първо разпознава физиономиите, а след това започва да ги усреднява.

Най-вероятно уебсайтът не е бил създаден от един човек, а от екип, смятат програмисти.

Този вид програми се основават на специален ефект, известен в киното и анимацията. При него един образ незабележимо се прелива и трансформира в друг. Този морфинг ефект се е получавал на филм, а от 90-те години на ХХ век се прави по компютърен път.

Най-известната употреба на такъв ефект е във видеоклип за песента Cry на Кодли&Крийм през 1985 г. Във видеото се сменят една след друга черно-бели снимки на лица, като всеки образ постепенно се разтапя в следващия. Клипът е правен по технология, която няма нищо общо със съвременните компютърни ефекти. Той е осъществен единствено с аналогово оборудване.

В началото на 90-те години това започва да се прави с компютър. Единият образ се разлага едновременно с появата на другия. Най-грубо казано, това става, като се отбелязват съответстващи точки и вектори в двата образа, например контурът на носа, разположението на очите и т.н.

В момента има множество такива програми. Това, което отличава MorphThing, е, че е изключително лесна за употреба и че е безплатна. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти