Разбиха престъпна група произвеждала пико и фалшиви банкноти

3
316
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за производство на пико и фалшиви банкноти. Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура на 11-и декември, основно в Стара Загора и Казанлък. Към момента са установени петима и се издирва шести участник в групата, посочват от пресцентъра на МВР.

Според събраните данни лидерът на групата е бил основният производител на дрогата, а съучастниците му изпълнявали ролята на дилъри в региона. Нарколабораторията е била оборудвана в къща в с. Долно Сахране, обитавана от един от участниците. Там са намерени и иззети произведени на място синтетични наркотици, част от които в процес на изсушаване, прекурсори, оборудване, както и около 300 г марихуана.

На мястото са открити и 16 плаки с изображения на долари с номинал 50 и 100 долара, 193 листа с отпечатани на тях по 3 неистински банкноти от по 100 евро, както и фалшива банкнота от 500 евро. В хода на проведените действия е установено, че лидерът на групата е подготвял и печатница за производство на неистински банкноти. За целта е оборудвал в наглед пустееща сграда в Габрово с висококачествени машини и материали. Една от печатните машини била „Хайделберг“, с капацитет  да произвежда почти всичко, включително документи за самоличност и банкноти. 

При извършените процесуално-следствени действия са иззети още: машина за офсетов печат; метални матрици с изображения на елементи от банкноти долари и евро; бои; хартия; различни химикали за производството. Със същата машина въпросният мъж е бил заловен и осъден за отпечатване на фалшификати през 2010 г и осъден на 3 г. и половина ефективно. При претърсване на къща на друг участник в групата в гр. Крън са открити пушка тип помпа „Маверик“ с боеприпаси, униформена полицейска риза със знаци „Полиция“, алуминиева мелница за марихуана, пълна със зелена маса, електронни везни и др.

Първоначалните данни сочат, че групата се е занимавала с производство на синтетични наркотици и е подготвяла отпечатването на неистински доларови и еврови банкноти от началото на 2017 г.С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на петимата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. По нейно искане  на 14 декември 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи на всеки от задържаните мярка за неотклонение „задържане под стража“.