Фортисимо – това е лично!

28
Добави коментар
stoyan83
stoyan83

Кой каза, че дивдядовчани са стиснати хора? Аз пък мисля, че са много гостоприемни. Имах възможност да се уверя в това на тазгодишния сбор на квартала. Домакинята, на която бяхме на гости, ни напълни чиниите догоре и каза: „Който не си изяде порцията, няма да си тръгне от тук!” От нея ми е и следващата рецепта. Тя е за солена торта.

Предварително да ви кажа, че ще се наложи да поизцапате половината си домакински съдове, а тортата вероятно ще свърши за час, но си струва! Необходими са ви 1 пилешко бутче, 1,5 кг картофи, 1-2 моркова, 1 зеленчуково бульонче, 1 пакетче краве масло, кисели краставички, черен пипер, малко нарязан колбас.

Най-напред се сварява пилешкото бутче. Тук да вметна, че е по-добре да бъде охладено, отколкото замразено. И не забравяйте да махнете кожичката.

В същия бульон от пилето се варят обелени и нарязани картофи и морковите. Картофите се смачкват на пюре, като се прибавя и малко от бульона. Към пюрето слагаме 1 пакетче краве масло, нарязаните кисели краставички, морковите, месото, колбаса и черен пипер. Всичко, заедно с пилето, накъсано на парченца, се обърква, слага се в тортена форма и се оставя в хладилника за една нощ.

Цяла нощ, ще си кажете, нямате търпение? Спокойно, ако си налеете една гроздова или червено винце, вечерта ще мине по-бързо, отколкото сте предполагали.

На другия ден престоялата в хладилника смес се намазва с майонеза и отгоре се настъргва кашкавал. Украсата е от моркови, маслини, пипер, а вие може да импровизирате. Отстрани тортата се полепва с нарязан на ситно магданоз.

Така, готовото солено изкушение е чудесно предястие за вашите гости. Ще ви стигне за 6 порции. Или пък само за 4, ако гостите ви са прегладнели, но не им давайте да се нахранят само с това! Все пак ще приготвите и основно ястие, нали?

Ето и необходимите продукти:

1 пилешко бутче,
1,5 кг картофи,
1-2 моркова,
1 зеленчуково бульонче,
1 пакетче краве масло,
кисели краставички,
черен пипер,
малко нарязан колбас.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева