Изкуство от автомобилни гуми

49
Добави коментар
plam
plam

В Хаити има около 200 хил. автомобила. Всяка година за тях са необходими средно 500 хил. гуми и това не би било чак такъв проблеми, ако във вече непотребните не се въдеха комари.

„Ако бяхме разумни, досега щяхме да сме решили проблема.

В гумите се развъждат комари, които разпространяват болести. От друга страна, те могат да се запалят и да предизвикат замърсяване.

От старите автомобилни гуми могат да се направят доста полезни неща“, твърди архитектът Гари Пиер-Чарлз в репортаж на Мисията на ООН за стабилизиране на Хаити (MINUSTAH).

Местните търговци на авточасти го познават добре, защото честичко му запазват по някоя стара гума. Той ги превръща в полезни предмети – столове, цветни статуи, саксии за цветя, катерушки за децата и какво ли още не.

„Гумите са дебели и поглъщат топлината, когато слънцето започне да припича. Те я предават на почвата, тя се затопля и ускорява растежа на цветята“, обяснява той.

Гари дори построил къща от автомобилни гуми по технология, разработена през 80-те години от млади еколози в Калифорния.

„Направената от гуми къща има няколко предимства. Първо, тя е по-икономична от традиционната, защото за нейното изграждане не се използват нито стомана, нито цимент. Не се нуждае и от основи – те могат да се заменят с огромни гуми от камион, напълнени с пръст.

Тези къщи са идеални за районите с висока сеизмична активност, защото са еластични и поемат вибрациите. Нещо повече, температурата вътре винаги е приемлива.

Наскоро актьорът Брад Пит завърши строежа на къща, която използва същата технология“, разказва за предимствата на жилището от гуми хаитянският архитект.

Гари Пиер-Чарлз продължава с идеите си. Според него старите гуми са идеални за изграждането на съоръжения за игра на детските площадки, защото по тях няма ръбове и малчуганите няма да се наранят.

Можем да ги използваме, когато полагаме основите на пътищата, защото те стават нестабилни по време на дъждовния период, както и за да спрем ерозията, допълва той.

Когато започнал да се занимава с преработката на автомобилни гуми, Гари и екипът му установили, че те пристигат в Хаити от 45 държави.

„Индустриалните страни ни изпращат своя боклук, защото правилата там забраняват повторното използване на употребявани гуми. Мечтата ми е да им ги изпратим обратно до една, но под формата на красиви декоративни птици.

По този начин ние ще им върнем техния боклук като произведение на изкуството. Това е моята мечта“, заключава архитектът.