Икономиката на Украйна се е сринала почти двойно

11
432
Добави коментар
borsi
borsi

Украйна и Русия изплуват бавно от тежката икономическа криза, но пораженията са големи за по-бедния братовчед

От 2013 г. насам, БВП на Украйна е паднал с 49.118 %, а от 2014 г., откак започна войната с Русия с над 30.134 %. Добивната, минна промишленостна Украйна е загубила 34.944 % от началото на войната насам, което обаче е свързано и с падането на цените на петрола, но влошено от намалените обеми по износа. Преработвателната промишленост е загубила 21.212 %, сектора на услугите е загубил 18.2 $, а чуждитеинвестиции макар да растат от дъното през 2014 г. все още са на по-ниски нива.  Подобно на Русия и на Украйна се наложи да продава злато за да се опитва да задържи валутния си курс по време на най-голямата криза на валутите на двете страни, но за разлика от Русия, тя не добива злато. Спадът в златните резерви е 41.86 %, а резервите от чужда валута макар да се качват значително след дъното от 2015 г. са все още по-ниски от началото на 2014 г. Русия също продаваше, но производството позволи натрупване на още 78.431 % от началото на войната насам.

 

От началото на войната Русия е загубила около 37.80 % от БВП, а от 2013 г. 42.47 %, но една голяма част от загубата се дължи на спада в цените на петрола, какъвто Украйна не притежава. Преките чуждестранни инвестиции са се качили в Русия след дъното от 2014 г. и са някъде на украинските нива, като проценти, което означава, че санкциите срещу Русия явно не оказват някакво голямо влияние, а спадът им е започнал още в 2013 г. преди започване на войната, подобно на украинските. Външния дълг на Русия е спаднал с 27.797 %, а на Украйна е спаднал със 17.66 %, но и при двете страни този спад е свързан по-скоро с проблемите във финансирането, като ако Русия е по-скоро затрудена от санкциите, то Украйна която бе реално почти във фалит преди година е все още почти невъзможно да се финансира. Страната успя да преструктурира дълга си през 2015 г. и да намали дълговата тежест с 20 %, но сделката остави Украйна с голям брой плащания, дължими между 2019 и 2027 г. – $ 7.5 млрд. през 2019 г. и $  6.1 млд. през 2020 г. По индекс на корупцията идвете страни са на еднакво ниво, между Сиера Леоне и Гватемала и заедно със страни, като Иран, Непал и Казахстан, но докато в Русия незначително е намаляла, в Украйна тя се е качила. Макар малко пресилени, думите на един от украинските депутати, Евгени Мураев (от бившата партия на Виктор Янукович), че санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия, се отразиха главно и най-вече на на Украйна и са лишили страната от половината БВП, са почти истина.  Докато Русия и ЕС са загубили малка част от своите БВП от санкциите, въпреки, че сумата набъбна вече на 100 млрд., за Украйна тези санкции са сринали наполовина показателите според него. Русия е загубила 2% от санкциите, а ЕС по-малко от 1%, а те половината. “Срещу кого е тази война на санкции? Против нас ли? В страната се затварят заводи, а на тяхно място никнат музеи. Произвеждахме ракети, а сега в тези заводи ще се правят екскурзии“, обяви Евгени Мураев, член на парламентарната комисия по данъчна и митническа политика на Украйна.

Корупцията, а не войната, е основна пречка пред инвестициите в Украйна. Докато ЕС и САЩ почти зарязаха Украйна, оставиха корумпирано правителство (не по-малко от това на Янукович) да довърши страната, не се обявиха против корупцията, не обявиха санкции против корумпирани днешни политици и чиновници, оставиха да се разкапва съдебната система, не оказаха никаква военна помощ на Украйна във войната с Русия, не отмениха визите, единствената държава която се опита да помогне и наистина помогна в рамките на не-големите си сили бе Полша, която ЕС упреква, че не приема имигранти. Полша обаче прие почти 1 милион украинци на работа, в най-тежките за Украйна времена. Нито ЕС, нито САЩ направиха нещо подобно, докато приемаха ордите талибани. Позитивното засега е единствено споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, но със САЩ такова няма, въпреки, че беподписано с Канада.   ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ