НАСА ще изстреля през май следващата спускаема мисия до Марс

1
321
Добави коментар
redbul80
redbul80

„ИнСайт“ е първата мисия на НАСА, която ще изучава вътрешната структура на Марс. Image credit : NASA

24 февруари 2018 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, космическата мисия на НАСА „ИнСайт“ ще бъде изстреляна през месец май от космодрума Ванденберг в Калифорния. Първоначално изстрелването трябваше да е през 2016 година, но поради неочаквани технически проблеми се наложи двугодишно отлагане. Така през 2016-та видяхме полета само на „ЕкзоМарс“, докато стартът на „ИнСайт“ се отложи за 2018 година.

„ИнСайт“ е мисия от спускаем тип – т.е. ще кацне на повърхността на Червената планета. Спускаемият апарат обаче е стационарен – т.е. ще стои неподвижно, за разлика от сега действащите марсоходи „Опортюнити“ и „Кюриосити“. Новата мисия се различава от всичко, реализирано до този момент от НАСА по отношение на марсианската си програма. Ето седем характеристики, които отличават „ИнСайт“ от предходните спускаеми експедиции.

1.“ИнСайт“ е първата мисия, която ще изучава дълбочинната структура на Марс

Името „ИнСайт“ – на български „прозрение“, „вникване“, „проникновение“, е изключително подходящо. Но то всъщност е съкращение от Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport. Метафорично казано „ИнСайт“ ще изучава „жизнените показатели“ на планетата: пулс (сеизмология), температура (топлинен поток) и рефлекси (радио проучвания).

2. „ИнСайт“ ще ни даде ценна информация за планетите като нашата Земя

Земята и Марс са се образували от една и съща първична материя преди повече от 4 милиарда години. Въпреки общия им произход те са поели по съвсем различен път. Защо нямат една и съща съдба?

До този момент ние сме изучавали в дълбочина само една планета – Земята. Но сравнявайки вътрешността на Марс с тази на Земята, учените се надяват да разберат по-добре Слънчевата система като цяло. Може дори да научим нещо повече за извънслънчевите планети и кои от тях биха били подходящи за живот.

3. ИнСайт ще търси за пръв път трусове на Марс

Има ли на Марс земетресения, или по-точно казано, марсотресения? Тепърва предстои да узнаем със сигурност. До този момент сеизмометри са били инсталирани единствено на спускаемите апарати „Вайкинг“ през 70-те години на миналия век. Тези сеизмометри обаче не са били съвсем точни, тъй като са се намирали в горната част на апаратите. Сеизмометърът на „ИнСайт“ ще бъде разгърнат направо на марсианската повърхност и се очаква да получим по-точни данни.

Засега учените разполагат с някои косвени доказателства за наличието на марсотресения. На Земята земетресенията се получават при движението на тектоничните плочи. На Марс очакваме друг тип тектонична активност – причинена от вулканизъм или пукнатини в марсианската кора. Метеорите също биха могли да причинят сеизмични вълни и „ИнСайт“ ще се опита да ги установи.

Чрез изучаването на сеизмичните вълни учените биха могли да извлекат и информация за дебелината на вътрешните слоеве на Червената планета. Т.е. сеизмологията е нещо като рентгенова снимка на Марс. Изследователите смятат, че марсотресенията са не по-силни от 6.0 по скалата на Рихтер, но това е достатъчно, за да се разгадаят много от тайните на планетата. 

4. Това ще е първото изстрелване на междупланетна мисия от Западния бряг на САЩ

До този момент всички междупланетни изстрелвания на НАСА са били провеждани от Флорида. „ИнСайт“ обаче ще полети от базата Ванденберг в Калифорния. За старта ще се използва ракета-носител „Атлас V 401“. 

5. За пръв път малки спътници от типа CubeSat ще полетят към Марс

Заедно с „ИнСайт“ към Марс със същата ракета ще бъдат изведени и два мини-спътника – „Марс Кюб Едно“, или „МарКО“. Спътниците са от типа CubeSat и са не по-големи от куфар. „МарКО“ ще предават данни от „ИнСайт“ по време на навлизането в марсианската атмосфера и кацането. Мнозина се надяват, че ако мисията на „МарКО“ е успешна, и други мисии от този тип ще се отправят в междупланетното пространство.

6. „ИнСайт“ ще ни научи как са се образували марсианските вулкани. 

На Марс има много забележителни вулкани. Сред тях е Тарсис – плато, на което са разположени някои от най-големите вулкани в Слънчевата система. „ИнСайт“ разполага със специална сонда, която ще издълбае петметров отвор в повърхността, за да измери за пръв път марсианския топлинен поток. Чрез комбинирането на данните от този прибор с други измервания от „ИнСайт“ учените ще научат как енергията, натрупана в планетата, довежда до промени на повърхността.

7. Марс е като машина на времето

Изучаването на Марс ни позволява да пътуваме в далечното минало. Докато Земята и Венера имат тектонична система, която е унищожила по-голяма част от доказателствата за ранната им история, голяма част от повърхността на Червената планета е в статично състояние в продължение на повече от 3 милиарда години. Понеже размерът на Марс е само една трета от този на Земята, планетата съдържа доста по-малко енергия за задвижването на процесите в нейната структура. Марс е „фосилна планета“, а много от тайните на еволюцията на Слънчевата система са запечатани вътре в нея. 

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/