Времето през март: Повече валежи от обичайното

1
952
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Най-голяма вероятност за дъжд, на места и сняг, има в дните около националния празник (2-4 март), на 13, 15, 18, 23, 25, 28 и 31 март. Астрономическата пролет идва на 20 март в 18,15 ч.

Март е месец, характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувалия на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30 градуса.

Обикновено увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините вали сняг едва три-четири дни.

Най-ниските температури този март ще бъдат между -15 и -10 градуса, на места до минус 20, а най-високите стойности на термометъра ще стигнат 19-24 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) пред агенция „Фокус“.

Средната месечна температура през март тази година се очаква да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 2 градуса.

Месечната сума на валежите обаче ще надвиши нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, а в планините – между 60 и 90 л/кв.м.

През първия пролетен месец синоптиците очакват голяма динамика на атмосферните процеси. В първите дни от месеца температурите тръгват нагоре, но остават под нормите.

Валежите ще са често явления през първата десетдневка, когато има условия за значителни количества. През повечето дни ще вали предимно дъжд, а около националния празник, на 2-4 март, в Западна и Северна България се очаква да падне и сняг. Има условия и за поледици.

Времето през втората и третата десетдневка остава променливо, с превалявания. Най-голяма вероятност за още валежи има около 13, 15, 18, 23, 25, 28 и 31 март.

Температурите и тогава ще са близки до обичайните, но ще се понижават след атмосферните смущения, при което в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,03 ч. и залязва в 18,16 ч., а продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца, след преминаването към лятното часово време на 25 март, Слънцето ще изгрява в 7,11 ч. и залязва в 19,51 ч., а продължителността на деня е 12 часа и 40 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
2 март – пълнолуние,
9 март – последна четвърт,
17 март – новолуние,
24 март – първа четвърт,
31 март – пълнолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 18,15 ч.

Източник: агенция „Фокус“ / НИМХ при БАН